Категорія
Новини
Дата

Microsoft, Amazon та Google скоротили етичні команди для ШІ

Великі технологічні компанії звільняють співробітників із команд, які займаються оцінкою етичних питань, повʼязаних із розгортанням штучного інтелекту, пише Financial Times. Це викликає побоювання щодо безпеки нової технології, оскільки вона стає широко поширеною у споживчих продуктах.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Microsoft, Meta, Google, Amazon і Twitter входять до компаній, які скоротили членів своїх «відповідальних команд ШІ», які консультують з питань безпеки споживчих товарів, що використовують штучний інтелект. Кількість звільнених співробітників обчислюється десятками і є невеликою часткою від десятків тисяч технічних працівників, звільнених у результаті ширшого спаду у галузі.
  • Компанії заявили, що, як і раніше, віддані впровадженню безпечних продуктів ШІ, але експерти кажуть, що скорочення, як і раніше, викликають занепокоєння, оскільки потенційні зловживання технологією виявляються саме в той момент, коли мільйони людей починають експериментувати з інструментами ШІ.
  • Їхнє занепокоєння зросло після успіху чат-бота ChatGPT, запущеного OpenAI, що спонукав інші технологічні фірми випустити конкурентів, таких як Google Bard і Anthropic Claude. «Шокує те, скільки відповідальних за ШІ співробітників звільняють у той час, коли, можливо, вам потрібно більше таких команд, ніж будь-коли», — сказав Ендрю Стрейт, колишній дослідник етики та політики в DeepMind, що належить Alphabet.
  • У січні Microsoft розпустила всю свою команду з етики, яка керувала початковою роботою компанії у цій галузі. Технічний гігант заявив, що скорочення склали менше 10 посад, і що в Microsoft, як і раніше, працюють сотні людей, відповідальних за ШІ.
  • Twitter скоротив більше половини свого персоналу під керівництвом свого нового власника-мільярдера Ілона Маска, включаючи свою невелику етичну команду для ШІ. 
  • Twitch, потокова платформа, що належить Amazon, минулого тижня скоротила свою команду з етики ШІ, зробивши всі команди, які працюють над продуктами штучного інтелекту, відповідальними за проблеми, повʼязані з упередженістю, за словами джерела.
  • У вересні Meta розпустила свою відповідальну команду з інновацій, що складається приблизно з 20 інженерів та фахівців з етики, яким було доручено оцінювати громадянські права та етику в Instagram та Facebook. 
  • За словами джерела, деякі співробітники, які відповідають за етичний нагляд за штучним інтелектом у Google, також були звільнені в рамках масштабніших скорочень штату Alphabet, що налічує понад 12 000 осіб.

Контекст

14 березня OpenAI, яка створила чат-бот ChatGPT, анонсувала випуск більш потужної та удосконаленої версії штучного інтелекту – GPT-4. «Вона може скласти адвокатський іспит та отримати п’ять балів на декількох випускних шкільних іспитах», – написав 14 березня у Twitter СЕО компанії OpenAI Сем Альтман

Нова мовна модель вдесятеро більша за свою попередницю GPT-3. Четверта версія має 10 трлн параметрів, що дозволяє вирішувати значно складніші завдання. Приклад із презентації – завантажити весь Податковий кодекс США та розрахувати податки для американської сімейної пари.

У Goldman Sachs стверджують, що якщо корпоративні інвестиції в ШІ продовжать зростати такими самими темпами, як інвестиції в програмне забезпечення у 1990-х роках, тільки інвестиції у США можуть наблизитися до 1% ВВП США до 2030 року. Останні досягнення в галузі штучного інтелекту можуть призвести до автоматизації чверті роботи, що виконується у США та єврозоні, свідчить дослідження Goldman Sachs. Технології можуть збільшити світовий ВВП на 7%, але й призвести до «значних потрясінь», пише Financial Times.

Технологія також може призвести до автоматизації 300 млн штатних працівників у великих економіках. 

Європол, правоохоронний орган, також попередив, що швидкий розвиток генеративного ШІ може допомогти онлайн-шахраям і кіберзлочинцям.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні