Категорія
Новини
Дата

Мінʼюст США розпочав розслідування краху Silicon Valley Bank

Міністерство юстиції США та Комісія з цінних паперів і бірж (SEC) розслідують крах Silicon Valley Bank (SVB), пишуть американські ЗМІ з посиланням на джерела.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Поки що розслідування знаходиться на ранній стадії. Регулятори часто влаштовують подібні перевірки після того, як фінансові чи публічні компанії зазнають великих і несподіваних збитків, пише The Wall Street Journal.
  • За словами джерел видання, у межах розслідування регулятори вивчають, зокрема, продаж акцій, який співробітники SVB Financial здійснили за кілька днів до краху банку. Ця трансакція нібито принесла продавцям мільйони доларів. 
  • Про розслідування Мінʼюсту США також повідомляє джерело The Washington Post. За даними видання, перевірка стосується дій топменеджерів SVB.
  • Принаймні деякі з топменеджерів банку продавали акції відповідно до попередніх планів продажу, встановлених саме для того, щоб подібні продажі не здавалися незаконним використанням інсайдерської інформації, зазначає The New York Times.
  • Для цього наперед встановлюється дата продажу цінних паперів та їх кількість. Так, наприклад, поступив колишній гендиректор банку Грегорі Бекер, який на початку березня використав свій опціон на продаж акцій приблизно на $3 млн. Деякі політики вже заявили, що топменеджери збанкрутілого банку повинні повернути гроші, отримані від продажу акцій, зазначає NYT.

Контекст

10 березня стало відомо, що у США збанкрутував Silicon Valley Bank (SVB). Це стало найбільшим банкрутством із часів економічної кризи 2008 року та другим за величиною в історії США. SVB займав 16-те місце за активами у США і був одним із найвідоміших кредиторів у галузі технологічних стартапів. Проблеми в банку почалися після закриття аналогічної кредитної організації, що інвестує в стартапи – Silvergate Bank. Це викликало стурбованість на ринку та стрімкий розпродаж інвесторами галузевих акцій. 

12 березня в США збанкрутував інший великий банк – Signature Bank. Член правління банку Барні Френк сказав, що Signature постраждав від відтоку коштів клієнтів на мільярди доларів. За його словами, занепокоєність клієнтів щодо вкладень Signature у криптовалюту зросла після краху SVB. Клієнти казали, що почуваються комфортніше в гігантських банках, таких як JPMorgan Chase & Co. «Це була паніка, спричинена SVB. Ми були в порядку до останніх двох годин п’ятниці», – сказав він.  

Регулюючі органи запевнили, що клієнти SVB і Signature отримають усі свої депозити, зокрема гроші, що перевищують ліміт у $250 000 для федерального страхування депозитів.

Президент США Джо Байден, коментуючи крах SVB і Signature Bank, запевнив, що банківська система США безпечна, громадяни «можуть бути впевнені», пише Bloomberg. Байден зазначив, що міністр фінансів Джанет Єллен та інші банківські регулятори вдалися до негайних дій. Платники податків не платитимуть за банкрутства банків, гроші надійдуть зі зборів страхового фонду, наголосив президент США.

Сукупна ринкова вартість компаній, включених до MSCI World Financials Index і MSCI EM Financials Index, з пʼятниці, 10 березня, впала приблизно на $465 млрд, підрахував Bloomberg. Найбільшого удару зазнали регіональні банки США.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні