Категорія
Новини
Дата

МВФ може надати Україні багаторічний пакет допомоги на суму до $16 млрд – Bloomberg

Міжнародний валютний фонд вивчає можливість надання багаторічного пакету допомоги для України на суму до $16 млрд, щоб допомогти покрити потреби країни та стати каталізатором для збільшення міжнародного фінансування, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Реалізація програми залежить від низки умов, включаючи схвалення з боку країн «Великої сімки», а також донорів і кредиторів України, які забезпечують стійкість боргу країни, кажуть джерела.
  • План також вимагатиме внесення змін до правил кредитування МВФ, щоб фонд міг кредитувати країну, у якій йде війна, а уряду в Києві необхідно буде вжити низку заходів, окрім успішного завершення чотиримісячного безготівкового кредиту МВФ. 
  • За словами джерел, у разі схвалення три-чотирирічна програма загальною вартістю від $14 до $16 млрд передбачає виділення від $5 до $7 млрд у перший рік. Є надія, що план буде узгоджено до кінця березня, а перший транш у найкращому разі надійде вже у квітні, сказали вони. Очікується також, що це допоможе збільшити фінансову підтримку країни з боку державних і приватних кредиторів.
  • МВФ «як і раніше, тісно взаємодіє» з Україною, йдеться у заяві фонду у відповідь на запит Bloomberg News.
  • За словами двох джерел, якщо план не отримає підтримки достатньої кількості країн-членів МВФ, фонд може підтримати Україну за допомогою програми Інструменту швидкого фінансування на суму $1,3 млрд.
  • Минулого місяця МВФ оцінив зовнішнє фінансування України цього року як мінімум у $39,5 млрд, тоді як міністр фінансів Сергій Марченко заявив 10 січня, що щомісячний дефіцит бюджету уряду становитиме $3,5 млрд протягом 2023-го, а це близько $42 млрд за рік.

Контекст

Європейський Союз зобовʼязався надати Україні фінансову допомогу у розмірі €18 млрд цього року, і перший транш уже надійшов. Передбачається, що США внесуть близько $10 млрд, тоді як Україна очікує, що інші кредитори також спрямують різні суми.

У межах поточної програми з МВФ уряд України зобовʼязався вжити заходів щодо збільшення податкових надходжень, значно скоротити підтримку центрального банку та ще більше покращити корпоративне управління у державних компаніях.

Відновлення економіки може бути повільним. Очікується, що економіка України зросте на 0,3% після спаду на 30,3% у минулому році, повідомили в НБУ.

3 січня премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні