Категорія
Новини
Дата

МВФ прогнозує падіння ВВП Німеччини на 0,3%. Це буде єдине скорочення у G7 цьогоріч

Міжнародний валютний фонд вважає, що цього року лише економіка Німеччини постраждає від скорочення серед членів «Великої сімки», оскільки вона бореться із наслідками війни в Україні, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Валовий внутрішній продукт Німеччини впаде на 0,3%, свідчать прогнози, опубліковані у вівторок, 25 липня, МВФ.
  • Прогноз ґрунтується на впливі наявної енергетичної кризи, що спровокувала рецесію минулого року, яка тривала протягом першого кварталу. 
  • Хоча цей прогноз збігається з прогнозом німецького Бундесбанку, його контраст зі зростанням, що триває, в інших банках підкреслює виклик, із яким зіткнувся канцлер Олаф Шольц, намагаючись змінити модель зростання найбільшої економіки Європи. 
  • Джерелом слабкості є виробництво, яке прийняло на себе основний тягар енергетичної кризи, зниження попиту з боку Китаю та посилення грошово-кредитної політики. 
МВФ прогнозує падіння ВВП Німеччини на 0,3%. Це буде єдине скорочення у G7 цьогоріч /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • Звіти на основі опитування менеджерів із закупівель та індексу ділових настроїв інституту Ifo припускають, що спад, можливо, ще не закінчився, що підвищує ймовірність того, що наступний раунд прогнозів МВФ може мати ще слабкіший прогноз.
  • «Схоже, що німецькій економіці дійсно важко вибратися з цієї рецесії», – заявив президент Ifo Клеменс Фюст. Дані Німеччини наступного тижня покажуть, чи економіка подолала спад у другому кварталі або продовжила скорочуватися.

Контекст

Обсяг виробництва у Німеччині у першому кварталі скоротився на 0,3% порівняно з попередніми трьома місяцями після падіння на 0,5% у період з жовтня до грудня. Економіка Німеччини увійшла у рецесію.

Найбільші промислові компанії Німеччини, які прославили її на весь світ, схоже, не бачать свого майбутнього на батьківщині. Те, що колись зробило країну індустріальним серцем Європи, тепер потроху його зупиняє. Завелика залежність Німеччини від промисловості робить її особливо вразливою. Окрім виробника ПЗ SAP, у країні майже відсутній технологічний сектор. Найбільші ж фінансові гравці відомі тим, що роблять погані ставки (Deutsche Bank) та скандалять (Wirecard). На промисловість у Німеччині припадає близько 27% економіки, в той час як у США – 18%.

Зростання цін на енергоресурси через російську війну в Україні і боротьба з кліматичними змінами зробили свій внесок у деіндустріалізацію. Без дешевого російського газу Німеччина не може підтримувати свою бізнесову модель: хоч нині оптові ціни на газ стабілізувалися, вони все одно втричі вищі за докризові.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні