Категорія
Новини
Дата

Єврозоні загрожує глибока рецесія, виробництво скоротиться на 2,2% – Deutsche Bank

У єврозоні спостерігатиметься глибша рецесія, ніж прогнозувалося раніше, після того, як Росія припинила постачання природного газу газогоном «Північний потік». Такий прогноз озвучили економісти найбільшого банківського концерну Німеччини Deutsche Bank, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Виробництво скоротиться на 2,2% наступного року, порівняно з більш раннім прогнозом скорочення на 0,3%, повідомили аналітики у звіті для клієнтів. 
  • Валовий внутрішній продукт у Німеччині, яка найбільше потерпає від зниження поставок енергії, впаде на цілих 4%.
  • Інфляція тим часом очікується в середньому на рівні 6,2% у 2023 році порівняно з 8,2% у 2022-му, оскільки збої в ланцюжках постачань, напружені ринки праці і слабкий євро компенсують вплив погіршення стану економіки.
  • Deutsche Bank, як і раніше, очікує, що Європейський центральний банк підвищить ставку за депозитами до 2,5% до кінця першого кварталу.

Контекст

Інфляція в єврозоні встановила новий рекорд. У серпні вона зросла на 9,1%. Споживчі ціни у 19 країнах перевищили середню оцінку 9% в опитуванні економістів Bloomberg, насамперед у галузі енергетики та харчових продуктів.

За винятком цих чинників, індикатор базової інфляції зріс до нового максимуму в 4,3%, тож ціновий тиск продовжує набувати ширшого характеру.

Індекс ділової активності (PMI) у єврозоні в серпні другий місяць поспіль опинився нижче від рівня, що вказує на рецесію, – 49,2. Очікувалося, що він буде на рівні 49, пише Bloomberg. У Німеччині спостерігається найрізкіший спад активності з червня 2020 року. Тим часом у Франції активність знизилася вперше за півтора року: там індекс PMI впав до 49,8 – більше, ніж передбачалося.

Індикатор настроїв у промисловості та сфері послуг погіршився, оскільки брак енергії ставить під загрозу виробництво, а зростання цін стримує попит. Тоді як настрої споживачів несподівано відновилися у серпні з рекордно низького рівня, домогосподарства налаштовані песимістичніше щодо перспектив, ніж під час пандемії.

На початку вересня Європейський центральний банк підвищив базову відсоткову ставку за кредитами на рекордні 75 базисних пунктів – до 1,25%. Рішення про підвищення ставок у ЄЦБ пояснили боротьбою з інфляцією, яка у серпні досягла досягла 9,1%. Це більш ніж у чотири рази перевищує цільовий показник регулятора у 2%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні