Категорія
Новини
Дата

На заставу Коболєву зібрали близько 70 млн грн. Ексголова «Нафтогазу» заявив про блокування рахунку

2 хв читання

На заставу для ексголови НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва, збір на яку оголосив інвестбанкір Ігор Мазепа, станом на 6 березня було зібрано близько 70 млн грн. Про це Коболєв повідомив в інтервʼю Forbes. Також він зазначив, що його рахунок в іноземному банку заблокований.

Ключові факти

  • «Наскільки мені відомо, всю суму станом на ранок сьогодні (6 березня) ми ще не зібрали. Наразі є приблизно 70 млн грн», – сказав Коболєв.
  • Він наголосив, що нікого про це не просив. «Кожен з моїх контрагентів, друзів та партнерів самостійно приймав це рішення, зважаючи на всі ризики, повʼязані з українською правоохоронною системою», – додав ексголова «Нафтогазу». 
  • За його словами, процес збору ускладнюється тим, що є багато обмежень з боку банків, є фінмоніторинг, комплаєнс. Наприклад, переказ грошей з-за кордону зараз є дуже складним процесом, зазначив Коболєв. 
  • Коментуючи роль в цьому Ігоря Мазепи, Коболєв сказав, що він його друг, і розпочати збір було його власною ініціативою. 
  • «Як мені здається, він персоналізував бажання великої кількості людей реалізувати запит на справедливість», – вважає Коболєв.
  • Також він повідомив про блокування своїх рахунків. «Проблема в тому, що мої вільні кошти знаходяться на рахунку в іноземному банку. Зважаючи на кримінальну справу, банк заблокував рахунок. Сподіваюсь, що найближчим часом я зможу відкрити до нього доступ», – сказав Коболєв.

Контекст 

Екскерівник «Нафтогазу» Андрій Коболєв майже рік не зʼявлявся в Україні. Повернувшись, отримав від НАБУ і САП підозру в розкраданні понад 229 млн грн – частини премії за перемогу над «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі. Коболєву загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.

Слідство вважає, що Коболєв незаконно себе преміював. Нормативно визначений розмір таких виплат для Коболєва не міг перевищувати 37,48 млн грн. При цьому НАБУ не вказує, де саме прописаний цей норматив.

23 січня ВАКС відмовив прокурору в обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в 365 млн грн Коболєву.

1 березня Апеляційна палата ВАКС призначила ексголові «Нафтогазу» Коболєву заставу у розмірі 229 млн грн. Рішення означає, що підозра Коболєву є обґрунтованою.

2 березня власник інвесткомпанії Concorde Capital Ігор Мазепа оголосив збір коштів на заставу для Коболєва. Він планував зібрати до 6 березня 229,2 млн грн і закликав бізнес долучитися до збору. 

За даними САП, Коболєв станом на 7 березня не вніс заставу у розмірі 229 млн грн. Детальний розбір обвинувачень проти ексочільника «Нафтогазу» читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні