Категорія
Новини
Дата

Ексголова «Нафтогазу» Коболєв не вніс заставу у 229 млн грн – САП

Ексголова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв станом на 7 березня не вніс заставу у розмірі 229 млн грн. Про це повідомила пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Коболєва підозрюють у розкраданні частини премії за перемогу над «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Відповідно до рішення суду, підозрюваний мав внести кошти протягом пʼяти днів з моменту проголошення рішення, тобто до 6 березня 2023 року, та зобов’язувався повідомити про це детектива або прокурора.
  • Станом на 7 березня інформація про внесення застави у встановленому судом розмірі так і не надійшла до органу досудового розслідування, йдеться у повідомленні САП.
  • У відомстві наголосили, що станом на сьогодні жодні рахунки підозрюваного суд не арештовував у цьому кримінальному провадженні.
  • «Також наразі з боку НАБУ і САП відсутні будь-які ініціативи щодо блокування рахунків підозрюваного, які б перешкоджали йому використовувати наявні в нього фінансові активи», – йдеться у повідомленні САП.

Контекст

Екскерівник «Нафтогазу» Андрій Коболєв майже рік не зʼявлявся в Україні. Повернувшись, отримав від НАБУ і САП підозру в розкраданні понад 229 млн грн – частини премії за перемогу над «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі. Коболєву загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.

Слідство вважає, що Коболєв незаконно себе преміював. Нормативно визначений розмір таких виплат для Коболєва не міг перевищувати 37,48 млн грн. При цьому НАБУ не вказує, де саме прописаний цей норматив.

23 січня ВАКС відмовив прокурору в обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в 365 млн грн Коболєву.

1 березня Апеляційна палата ВАКС призначила ексголові «Нафтогазу» Коболєву заставу у розмірі 229 млн грн. Рішення означає, що підозра Коболєву є обґрунтованою.

2 березня власник інвесткомпанії Concorde Capital Ігор Мазепа оголосив збір коштів на заставу для Коболєва. Він планував зібрати до 6 березня 229,2 млн грн і закликав бізнес долучитися до збору. 

Детальний розбір обвинувачень проти ексочільника «Нафтогазу» читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні