Категорія
Новини
Дата

Апеляція ВАКС призначила Коболєву заставу у 229 млн грн. Що це означає

Апеляційна палата ВАКС призначила ексголові правління НАК «Нафтогаз України» Андрію Коболєву заставу у розмірі 229 млн грн. Рішення означає, що підозра Коболєву є обґрунтованою, повідомили в Центрі протидії корупції.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Апеляція ВАКС скасувала попереднє рішення та призначила заставу в близько 230 млн грн. Поки думаю, що з цим робити, коментувати більше не буду», – написав Коболєв у Facebook.
  • За даними ЦПК, рішення ухвалили судді апеляції Валерія Чорна, Олег Павлишин та Андрій Никифоров.
  • «Це означає, що слідчий суддя раніше ухвалив незаконне рішення і його скасували, а підозра від антикорупційних органів Андрію Коболєву є обґрунтованою», – зазначили в ЦПК.
  • Також обрання запобіжного заходу свідчить про наявність ризиків того, що Коболєв може впливати чи перешкоджати розслідуванню. Зокрема його зобовʼязали утриматися від спілкування із свідками у провадженні, пояснили в Центрі протидії корупції.

Контекст

Екскерівник «Нафтогазу» Андрій Коболєв майже рік не зʼявлявся в Україні. Повернувшись, отримав від НАБУ і САП підозру у розкраданні понад 229 млн грн – частини премії за перемогу над «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі. Коболєву загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.

Слідство вважає, що Коболєв незаконно себе преміював. Нормативно визначений розмір таких виплат для Коболєва не міг перевищувати 37,48 млн грн. При цьому НАБУ не вказує, де саме прописаний цей норматив.

23 січня ВАКС відмовив прокурору в обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в 365 млн грн ексглави НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва.

Детальний розбір обвинувачень читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні