Категорія
Новини
Дата

«Нафтогаз» розпочне закупівлю газу на внутрішньому ринку

Кабінет міністрів доручив «Нафтогазу» розпочати закупівлю природного газу на внутрішньому ринку – у приватних компаній. Це передбачено урядовою постановою №887 від 9 серпня.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Цим документом уряд вніс зміни до політики власності «Нафтогазу», доручивши компанії сформувати запаси у сховищах до опалювального сезону в обсязі мінімум 19 млрд куб. м, зокрема, за рахунок купівлі газу, видобутого на території України.
  • Цього тижня премʼєр-міністр Денис Шмигаль доручив Мінфіну розробити механізм спрямування коштів від ренти на видобуток природного газу для його закупівлі у місцевих видобувних компаній.
  • На 8 серпня Україна накопичила у підземних сховищах 12,2 млрд куб. м природного газу.

Контекст

Наприкінці липня голова «Нафтогазу» Юрій Вітренко повідомив, що компанія станом на 15 червня придбала з початку 2022 року 600 млн куб. м імпортного газу, купивши водночас у приватних українських газодобувачів (без урахування ПАТ «Укрнафта») 200 млн куб. м. Він додав, що «Нафтогаз» заклав у своєму фінансовому плані купівлю 1,2 млрд куб. м газу у приватних українських компаній до кінця 2022 року.

За словами Вітренка, щоб досягти запасів газу до початку опалювального сезону на рівні 19 млрд куб. м, «Нафтогазу» доведеться імпортувати близько 4–5 млрд куб. м орієнтовною вартістю $8–12 млрд. Водночас українські приватні видобувачі можуть запропонувати йому близько 3 млрд куб. м газу.

Раніше найбільша приватна енергокомпанія країни ДТЕК заявляла, що не може продати свій газ на внутрішньому ринку і вимушена його накопичувати.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні