ЕВА закликає Єврокомісію та уряд Польщі заборонити проведення страйків на прикордонних переходах /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЕВА закликає Єврокомісію та уряд Польщі заборонити проведення страйків на прикордонних переходах

Getty Images

Європейська Бізнес Асоціація (ЕВА) звернулася до Європейської комісії, уряду Польщі з проханням врегулювати ситуацію на кордоні, до прикладу, прийнявши рішення про заборону проведення страйків на прикордонних переходах, які є об’єктами критичної інфраструктури, йдеться в заяві об’єднання.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • 20 лютого польські фермери посилили блокаду на кордоні з Україною, бізнес повідомляє, що ситуація набагато гірша, ніж була наприкінці минулого року.
  • Зазначається, що кожен раз протестувальники висувають нові вимоги, які навіть не стосуються України. Зокрема, наразі на додачу до попередніх – необхідність спростити/послабити або зовсім відмінити екологічні вимоги та повернути дотації польським фермерам.
  • У ЕВА повідомили, що страйки вже призводять до негативних наслідків для обох сторін, як загалом і для ЄС та світу, – порушення важливих постачальних ланцюгів, зривів термінів постачання продукції, порушення договірних зобов’язань із партнерами, псування продукції, яка має обмежені терміни придатності і, як наслідок, прямих фінансових та репутаційних втрат тощо.
  • Бізнес-спільнота наголосила на необхідності створення дієвого запобіжника на рівні ЄС, який би унеможливив блокування кордону, інакше такі дії будуть продовжуватись. Зокрема, прийнявши рішення про заборону проведення страйків на прикордонних переходах, які є об’єктами критичної інфраструктури, або будь-яке інше рішення, яке допоможе вирішити це питання.

Контекст

Вранці 20 лютого польські фермери розпочали загальний страйк, блокуючи майже у 200 місцях по всій країні дороги, ключові вузли комунікацій і ПП на кордоні з Україною. Поблизу ПП «Медика – Шегині» протестувальники перекрили залізницю та розсипали збіжжя із зерновозів.

Також на пункті перетину кордону «Рава-Руська – Гребенне» польські протестувальники зупинили пасажирський автобус.

Українська влада вже поінформувала Єврокомісію про ситуацію з блокуванням українського кордону, зокрема, про блокування пасажирського руху й висипання зерна з товарного поїзда. Президент Польщі Анджей Дуда сподівається, що протест польських фермерів на кордоні з Україною вдасться зупинити завдяки переговорам, як це було під час мітингів перевізників. За його словами, зараз відбуваються переговори між польським урядом і фермерами, а також профспілками, для того щоб розблокувати кордон. 

Чого хочуть польські фермери від ЄС та власного уряду і до чого тут Україна, читайте в матеріалі Forbes.

21 лютого президент Володимир Зеленський звернувся до уряду Польщі та Європейської комісії із закликом провести переговори на кордоні через протести польських фермерів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні