Категорія
Новини
Дата

НБУ посилив вимоги до платіжних операцій через схеми грального бізнесу

Національний банк України уточнив вимоги до еквайрів під час здійснення ними платіжних операцій. Це зумовлено необхідністю посилити дотримання учасниками платіжного ринку вимог законодавства, йдеться в повідомленні пресслужби НБУ. Відповідні зміни набирають чинності з 14 березня. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • НБУ зобов’язав еквайрів та інших надавачів платіжних послуг (банки та небанківські фінансові установи), що беруть участь у здійсненні платіжної операції, супроводжувати її детальною інформацією, передбаченою законодавством. 
  • Як зазначив регулятор, деякі учасники платіжного ринку в момент ініціювання платіжної операції між рахунками фізичних та юридичних осіб не супроводжували такі платежі інформацією про отримувача коштів. 
  • Підміна ролі учасника платіжного ринку створювала умови для приховування мети розрахунків. Наприклад, поповнення ігрових рахунків у організаторів азартних ігор маскувалось під грошові перекази, йдеться у поясненні НБУ. 
  • Еквайри зазвичай залучають посередників для надання платіжних послуг у мережі Інтернет, що, зокрема, сприяє поширенню безготівкових розрахунків та зниженню їх вартості, зазначили в НБУ. 
  • Водночас існує ризик втрати еквайром контролю за тим, кому саме будуть зараховані кошти і чи відповідає діяльність отримувача тому виду, який встановлено кодом наданого віртуального терміналу (так званий МСС-код), пояснили в Нацбанку. 
  • Встановлена вимога запобігатиме міскодингу, зокрема підвищить для банків прозорість роботи, а для користувачів платіжних карток – розуміння, на чию саме користь здійснено платіж.
  • Також регулятор деталізував вимоги до документів, що надаються для підтвердження здійснення операцій з використанням платіжних інструментів, зокрема до квитанції платіжного терміналу.

Контекст

Раніше повідомлялося, що БЕБ розслідує справу про ухилення грального бізнесу від сплати податків, а банки підозрює в сприянні ухиленню. За різними оцінками, йдеться про 10–15 млрд грн тіньового обороту на місяць.

7 березня НБУ повідомив, що ліквідує Айбокс Банк, який, за твердженням СБУ та БЕБ, сприяв гральному бізнесу в ухиленні від сплати податків. Тіньовий прибуток банку від нібито незаконних фінансових операцій щорічно становив понад 2,5 млрд грн, йдеться в повідомленні СБУ. 

Айбокс Банк займався ще і процесингом транзакцій великої мережі терміналів IBox. Вона налічує майже 9000 пристроїв по всій Україні та мала щомісяця 6,8 млн клієнтів. Через відомі рожеві термінали, зокрема, можна без комісії поповнювати картки monobank та оплачувати різні послуги. Після відкликання ліцензії банку мережа IBox одразу перестала працювати. Зникла і можливість поповнювати mono. Як вона відновила роботу і який зв’язок між компаніями, читайте тут.

Вночі 11 березня на сайті Офісу президента з’явився указ, що вводить в дію санкції РНБО проти 120 фізичних та 287 юридичних осіб, повʼязаних із гральним бізнесом. У списку опинився й найбільший український букмекер Parimatch, а також низка афільованих з ним юросіб. Зокрема – благодійний фонд Parimatch Foundation, який за шість днів до цього вийшов із корпоративної структури компанії та став фондом Kateryna Biloruska Foundation. Офіційна причина цього санкційного пакету – російське походження чи співпраця з країною-агресором. Чому це сталося й що означає для компанії та ринку, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні