Блекаути змусили українських підприємців скоротити діяльність. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Блекаути змусили українських підприємців скоротити діяльність. Найбільше постраждав Київ – FT

Блекаути змусили українських підприємців скоротити діяльність. Фото Getty Images

Російські атаки, що пошкодили 40% енергетичної інфраструктури України, посилили і так важке фінансове становище, оскільки викликані цим відключення електроенергії змушують багато компаній скорочувати свою діяльність, пише Financial Times. Найбільше від блекаутів потерпає столиця.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Україна вже зіткнулася зі значним бюджетним дефіцитом, спричиненим війною. Наступного року їй знадобиться $55 млрд міжнародної допомоги, зокрема $38 млрд для покриття прогнозованого дефіциту бюджету та $17 млрд для відновлення інфраструктури, заявив президент України Володимир Зеленський на щорічних зустрічах Світового банку та МВФ минулого місяця.
  • За даними українського інвестиційного банку Dragon Capital, у деяких секторах економіки в містах, що розташовані далеко від лінії фронту, таких як роздрібна торгівля, активність у вересні повернулася до майже довоєнного рівня. Але перебої з електрикою поставили під загрозу відновлення.
  • У Dragon Capital заявили, що з 11 жовтня, коли Росія почала атакувати енергетичну інфраструктуру України, відвідуваність його пʼяти торгових центрів у Києві і на заході України впала на 15% після відновлення майже до довоєнного рівня місяцем раніше. Компанія купує генератори, щоб підтримувати роботу своїх ТЦ, офісів та складів. «Відключення електроенергії займає половину робочого дня», – зазначає виконавчий директор Dragon Capital Томаш Фіала.
  • Найбільше постраждали ресторани, роздрібні торговці та малі підприємства, які не мають генераторів або пріоритету щодо живлення. 
  • Але такі сектори, як ІТ, виявилися стійкішими. Виконавчий директор британської ІТ-аутсорсингової компанії Ciklum, яка має 1500 українських співробітників, що залишилися в країні, Кулраж Смаг каже, що його проєкти практично не постраждали і співробітники змогли у разі необхідності виконати будь-яку пропущену роботу в неробочий час.
  • Тим часом виробники переносять виробництво, щоб пристосуватися до запланованих простоїв. Завод КМЗ у Полтавській області, який виготовляє обладнання для обробки та зберігання зерна, запускає свої виробничі лінії переважно в нічний час, щоб уникнути денних обмежень у промисловому секторі.
  • Міністр енергетики Герман Галущенко каже, що інфраструктура для електро- та теплопостачання може бути відремонтована до кінця року, якщо Росія припинить обстріли, але він не налаштований оптимістично. «Взимку буде важко, це точно, я відчуваю, що вони не зупиняться», – сказав він.

Контекст

З 10 жовтня окупанти завдали близько 300 ударів по енергосистемі України, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. Росія завдала ударів по низці теплових електростанцій України. Окупанти завдали збитків на мільярди доларів унаслідок атак з 10 жовтня, але не всі обʼєкти повністю припинили роботу, заявив Галущенко. Він додав, що імпорт електроенергії може бути одним із варіантів виходу України з кризи і деякі трейдери вже почали переговори із постачальниками.

Європейська комісія закликала країни та компанії Європейського союзу пожертвувати більше грошей та обладнання для підтримки енергетичного сектора України, третину якого було знищено російськими ракетами й ударами безпілотників.

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов заявляв, що Україні потрібно €4 млрд для проходження зими та опалювального сезону, а також обладнання для водо- та енергопостачання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні