Категорія
Новини
Дата

Новий дрон SpyGun українського виробництва почали випробовувати в зоні бойових дій – ГУР

Новий український БПЛА SpyGun передали для тестування розвідникам у зону бойових дій після тилових випробувань, повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони. Дрон призначений для глибинної розвідки, за необхідності його можна використовувати для коригування вогню.

Ключові факти

  • Комплекс складається з двох БПЛА та наземної станції управління.
  • Дрон здатен працювати на відстані до 50 км завдяки сучасній системі радіокерування з високим рівнем захисту від перешкод РЕБ. 
Новий дрон SpyGun українського виробництва почали випробовувати в зоні бойових дій – ГУР /Фото 1

Фото: Facebook / Юрій Голик

  • Безпілотник SpyGun обладнаний системою автоматичного повернення до точки зльоту, він може пленерувати обраним маршрутом із вимкненими двигуном для економії заряду акумулятора.
  • Час польоту дрону без посадки становить 120-160 хв, максимальна висота польоту – 1500 м, швидкість – 90 км/год.
  • У ГУР додали, що SpyGun відносно недорогий та швидкий у виробництві з простим дизайном корпусу, його створили українські інженери й проєктувальники за ініціативи підприємця і волонтера Юрія Голика та тенісиста, а нині військовослужбовця ЗСУ Сергія Стаховського.

Контекст

Нещодавно Україна успішно випробувала власний безпілотник із дальністю дії 1000 км.

Після спрощення допуску для експлуатації дронів та усунення бюрократії 40 українських БПЛА пройшли процедури і вже отримують державні контракти, повідомив віцепремʼєр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, торік таких безпілотників було сім.

За рік «Армія дронів» із проєкту, що реалізується в межах UNITED24, перетворилася на системну державну програму. Збори на безпілотники підтримували донори зі 100 країн, вдалося придбати тисячі дронів і забезпечити ними понад 200 підрозділів ЗСУ, ГУР, СБУ, ССО.

Уряд виділив 40 млрд грн цього року, які інвестує в українських виробників безпілотників, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на річниці проєкту «Армія дронів». Він додав, що нещодавно Кабмін схвалив рішення, що сприятиме масовому виробництву боєприпасів для дронів. Також уряд усунув митні бар’єри для завезення запчастин і комплектацій, підняв частку прибутку виробників БПЛА до 25%.

2 серпня Збройні сили України офіційно прийняли в експлуатацію 10-ту модель FPV-дронаповідомив міністр оборони Олексій Резніков.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні