Категорія
Новини
Дата

Nvidia готує версію флагманського ШІ-чипа Blackwell для китайського ринку – Reuters

1 хв читання

Nvidia працює над версією своїх нових флагманських чипів штучного інтелекту для китайського ринку, яка буде сумісна з чинними нормами експортного контролю США, пише Reuters із посиланням на три джерела.

У жовтні адміністрація президента США Джо Байдена вирішила зупинити постачання до Китаю передових чипів штучного інтелекту, розроблених Nvidia та іншими компаніями. Це частина комплексу заходів, спрямованих на те, щоб завадити Пекіну отримувати передові американські технології.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Виробник чипів в березні представив свою серію чипів Blackwell, яка повинна бути запущена в масове виробництво наприкінці року.
  • За словами двох джерел, Nvidia співпрацюватиме з Inspur, одним із своїх основних партнерів-дистрибʼюторів у Китаї, над запуском та розповсюдженням чипа, який попередньо називається «B20».
  • За даними агентства Reuters, найпросунутіший чіп Nvidia для китайського ринку – H20 – спочатку мав слабкий старт після початку поставок цього року, і американська компанія встановила на нього ціну нижчу, ніж у конкуруючого чипа від Huawei.
  • Однак зараз продажі стрімко зростають, повідомили два джерела.
  • За оцінками дослідницької групи SemiAnalysis, цього року Nvidia планує продати в Китаї понад 1 млн своїх чіпів H20 на суму понад $12 млрд.

Контекст

У 2023 році Вашингтон посилив контроль за експортом новітніх напівпровідників до Китаю, прагнучи запобігти проривам у галузі суперкомпʼютерів, які могли б допомогти китайській армії. З того часу Nvidia розробила три чіпи, спеціально призначені для китайського ринку.

Посилення експортного контролю з боку США допомогло китайському технологічному гіганту Huawei і стартапам вийти на внутрішній ринок передових процесорів штучного інтелекту.

Версія чипа серії Blackwell від Nvidia для китайського ринку могла б підштовхнути зусилля американської компанії щодо подолання цих проблем. Через санкції США на Китай припало близько 17% виручки Nvidia за минулий рік, тоді як два роки тому цей показник становив 26%.

Китай вкладає безпрецедентні кошти у вітчизняну напівпровідникову промисловість. За оцінками SIA, у країні будують щонайменше 23 виробничі обʼєкти із запланованими інвестиціями у понад $100 млрд до 2030 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд