Категорія
Компанії
Дата

ChatGPT допоміг акціям Nvidia злетіти на 700%. Чи не стане виробник чипів частиною нової бульбашки доткомів? Розбір Financial Times

5 хв читання

Nvidia чипи мікрочипи мікросхеми ШІ штучний інтелект /Getty Images

Nvidia в трійці найдорожчих компаній світу. Фото Getty Images

Завдяки буму штучного інтелекту акції ШІ-компаній типу OpenAI злітають у ціні, але не вони єдині. Графічні процесори Nvidia забезпечують створення інфраструктури, без якої розвиток ШІ просто неможливий. Це зробило донедавна майже невідому для широкого загалу компанію найгарячішою темою для інституційних і малих інвесторів. Та чи не надто швидко росте Nvidia? Financial Times проаналізувала фінансові результати компанії і поговорила з експертами, щоб визначити надійність компанії. Forbes переказує головне з матеріалу.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Виробник графічних процесорів Nvidia працює вже 31 рік, але лише останні кілька років вона почала захоплювати увагу авдиторії поза Волл-стріт. Минулого тижня компанія стала найдорожчою компанією у світі, обігнавши Apple і Microsoft, досягнувши оцінки $3,3 трлн. З того часу вона цей статус втратила, але все одно залишається у першій трійці.

Найбільше піднесенню Nvidia сприяло стрімке зростання попиту на її графічні процесори, які вважаються найкращими для створення великих ШІ-систем. З часу запуску найвідомішого ШІ-чатбота ChatGPT від OpenAI у листопаді 2022-го акції Nvidia виросли на близько 700%.

Безпрецедентний зліт вартості компанії, яку донедавна за межами технологічної індустрії майже не знали, відображає ШІ-лихоманку, що захопила Кремнієву долину і Волл-стріт. Він також репрезентує історію ШІ-економіки: вибухове зростання, привабливість для інвесторів і непередбачуване майбутнє. Те, що буде з Nvidia далі, покаже, а може і визначить, шлях цієї економіки.

Вартість Apple, Microsoft й Nvidia. Інфографіка

Динаміка зростання вартості Apple, Microsoft й Nvidia. Інфографіка

Паралелі із Cisco

Останнього разу, коли маловідома компанія обійшла Microsoft за вартістю, це був пік дотком-бульбашки, а виробник мережевого обладнання Cisco став найдорожчою компанією світу у березні 2000-го. Тоді компанії теж вливали мільярди доларів у будівництво інфраструктури для революції не лише компʼютерної, а й економічної, штовхаючи акції Cisco до захмарних висот. Але її акції недовго трималися на небаченій для себе висоті і більше ніколи не повернулися до піка 2000-го. Того ж року бульбашка луснула.

Саме той факт, що стрімке вливання капіталу в ШІ засновано на прогнозованому виторгу, а не на реальних доходах, змусив декого остерігатися повторення «бульбашкової» історії, пише FT.

Аналітикиня Bernstein Стейсі Ресґон, з якою поговорило видання, розуміє це занепокоєння: Cisco виробляла обладнання для попиту, на який сподівалася, а зрештою проклала інфраструктуру, частиною якої ще до сьогодні ніхто не скористався. Але між цими двома кейсами існує одна велика відмінність: акції Nvidia продаються зі значно нижчим мультиплікатором прогнозованих заробітків, ніж акції Cisco на піку дотком-бульбашки.

Такі компанії як Microsoft вже отримують вигоду від інвестицій у ШІ-чипи, додає Ресґон, а у Meta на це може піти трохи більше часу. Якщо ШІ-бульбашка і формується, вважає аналітикиня, то вибухне вона не дуже скоро.

Антиподом Cisco є Apple і Microsoft, які вже не один рік змагаються за звання найдорожчої компанії у світі. Але вони це роблять не лише за допомогою хітових продуктів, а й внаслідок створення платформ, як підтримують величезну бізнесову екосистему. У App Store близько 2 млн застосунків, які приносять своїм розробникам мільярди доларів виторгу — ну й Apple звісно теж. 

У Nvidia економіка геть інша, зауважує FT. Піднесенню компанії по суті сприяла популярність одного застосунку, а саме ChatGPT. Її акції злетіли не тому, що вона продавала сотні мільйонів доступних чипів для виробництва мейнстримних девайсів, а тому, що вона постачає відносно невелику кількість дорогих ШІ-мікросхем для дата-центрів кількох компаній.

На хмарних провайдерів: Microsoft, Amazon і Google, припадає майже половина її виторгу від чипів для дата-центрів, повідомила Nvidia. Вона продала 3,76 млн таких мікросхем минулого року, згідно з аналітичною компанією TechInsights. Це все одно дає їй 72-відсоткову частку ринку чипів для дата-центрів, залишивши Intel і AMD далеко позаду.

Nvidia також може похизуватися швидким зростанням продажів, яке переважає зростання Apple у перші роки продажів смартфонів IPhone. Наприклад, виторг Nvidia за останній квартал, що закінчився у квітні, виріс на 262% до $26 млрд.

Apple Nvidia  зростання виторгу /джерело Financial Times

Nvidia також може похизуватися швидким зростанням продажів, яке переважає зростання Apple у перші роки продажів айфонів. Інфографіка. Фото джерело Financial Times

Перегони за створення дата-центрів на 100 000 ШІ-чипів — це наступний крок для ШІ-компаній, як-то OpenAI, Microsoft, Meta і xAI Ілона Маска. Такий суперкомпʼютер втричі перевищує потужність найбільших нині дата-центрів, а саме лише обладнання для нього обійдеться у $4 млрд, порахувала SemiAnalysis.

Дженсен Хуанг, гендиректор Nvidia, прогнозує, що найближчими роками понад $1 трлн буде витрачено на переобладнання чинних дата-центрів і створення «ШІ-фабрик».

Пережити хайп

Попри те, що більшість Кремнієвої долини впевнена у світлому майбутньому штучного інтелекту, є там і скептики, зазначає FT. Девід Кан, партнер в Sequoia, попередив про спекулятивну лихоманку, яка гуляє в ШІ-індустрії. Він радить ще не тішитися думкою про те, що всі ми скоро розбагатіємо на ШІ та чипах Nvidia, адже це геть не гарантовано.

Кан вірить у величезну економічну цінність ШІ, але щоб «відбити» всі ті інвестиції в ШІ-інфраструктуру, які техногіганти зробили на сьогодні, їм треба буде разом генерувати на сотні мільярдів доларів на рік більше, ніж зараз їм прогнозують. Так, очікується, що у Microsoft, Amazon Web Services і OpenAI продажі від генеративного ШІ виростуть лише на кілька мільярдів цього року.

Евро Бейнат з Prosus Group, одного з найбільших техноінвесторів, додає, що часи великих обіцянок проходять і потрібні реальні результати. Він гадає, що у наступні 16-18 місяців ми зможемо побачити, на що здатні великі ШІ-компанії, а що їм не до снаги.

Аналітики вважають, що для подальшого процвітання Nvidia треба наслідувати приклад Apple і створити власну платформу, яка б «привʼязувала» корпоративних клієнтів до обладнання компанії. Схоже, Nvidia такої ж думки, тому вона вже пропонує програму Cuda, яка дає змогу ШІ-застосункам «говорити» зі своїми чипами. 

А у березні зʼявився ще і готовий набір інструментів для бізнесів, Nvidia Inference Microservices чи NIM, який допомагає застосовувати ШІ в конкретних індустріях чи компаніях. Хуанг називає ці інструменти «операційною системою» для великих мовних моделей. Nvidia планує виставляти рахунки бізнесам за користування своїми новими програмними інструментами — $4500 з кожного графічного процесора. Така послуга може привабити корпоративних і державних клієнтів, які не такі обізнані у ШІ, як техногіганти.

Клієнти-конкуренти

Проблема Nvidia в тому, що інші компанії теж не пасуть задніх і пропонують власні ШІ-платформи та допоміжні інструменти. У OpenAI вже є GPT Store, де можна купити кастомізовану версію ChatGPT, а у Amazon, Google, Anthropic, Mistral та багатьох інших компаній є свої інструменти для розробників. 

До того ж деякі інші клієнти-конкуренти навіть намагаються переграти Nvidia на власному полі. Google розробила ШІ-чип під назвою Tensor Processing Unit, а Amazon і Microsoft теж випустили свої напівпровідники. До масштабів Nvidia їм поки далеко, але деякі її постійні клієнти можуть знизити залежність від компанії.

Але й Nvidia «показує зуби», сприяючи розвитку потенційних конкурентів техногігантів. Так, компанія продала свої мікросхеми Lambda Labs і CoreWeave, хмарним компаніям, які надають ШІ-послуги та здають в оренду доступ до графічних процесорів Nvidia. 

Крім того, компанія хоче тримати руку на пульсі індустрії й долучатися до найбільш перспективних проєктів ШІ-індустрії. Лише за останні два місяці вона взяла участь у раундах фінансування для Scale AI, яка залучила $1 млрд, і Mistral, яка зібрала €600 млн. За останні ж пʼять років Nvidia уклала понад 116 схожих інвестиційних угод, порахували аналітики PitchBook. Так компанія не лише може підзаробити грошей, а й потенційно першою дізнаватися про нові тренди ШІ і відповідно корегувати власні плани. 

Таке мислення на перспективу ставить Nvidia в центрі нинішнього ШІ-буму, підсумовує FT. Але шлях компанії не був простим — Хуанг розповідав, що Nvidia кілька разів була на порозі смерті. Тоді вона змогла вижити, але через надзвичайно високу конкуренцію у Кремнієвій долині ніхто не може точно сказати, що наступна криза не завершиться крахом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд