Категорія
Новини
Дата

Обшуки у Коломойського. Бізнесмен заявив, що нічого про це не чув

НАБУ 18 вересня провело обшук у помешканні Ігоря Коломойського в Буковелі, пише ZN.UA з посиланням на свідків події та співрозмовників у НАБУ. Слідчі дії стосуються справи «Укрнафти». Сам Коломойський у коментарі УП заявив, що про це «не чув».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

- Обшук стосувався справи про заволодіння майном і коштами компанії «Укрнафта» на майже 13 млрд грн у цінах 2015 року, кажуть джерела ZN.UA. За словами свідків, представники слідства завітали до Ігоря Коломойського о пʼятій ранку 18 вересня за місцем його проживання на курорті Буковель.

- За даними джерел, правоохоронці вилучили у Коломойського документи, гаджет, а також скачали його вміст. Джерела видання в НАБУ факт обшуку підтвердили.

- Водночас сам Коломойський на запитання УП, чи правда, що НАБУ провели у нього обшуки, відповів: «Не чув». Проте, за даними УП, ще тиждень тому Коломойський був у Буковелі.

- Коломойський поки що не проходить у цій справі «Укрнафти» як обвинувачений, підозру йому не оголошували, пише ZN.UA. Але він є співвласником компанії, де днями прокурорами САП та детективами НАБУ було оголошено підозри щодо фінансових махінацій.

Обшуки у Коломойського. Бізнесмен заявив, що нічого про це не чув /Фото 1

Ігор Коломойський у Буковелі. Фото: джерела УП

Контекст

Справу проти топменеджерів «Укрнафти» відкрили за статтею про «заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах».

За даними слідства, в березні–серпні 2015 року «Укрнафта» продала низці компаній нафту на 10,7 млрд грн. «Укрнафта» поставила їм сировину, не отримавши грошей. При цьому постачання нафти, згідно з постановою уряду, мало здійснюватися лише після повної оплати.

Після цього нафту переробили на Кременчуцькому НПЗ, а виготовлені нафтопродукти продали на АЗС.

«Компанії, з якими підписувалися договори постачання нафти, пов’язані з компаніями групи «Приват», – йдеться в повідомленні НАБУ.

Підозри отримали восьмеро людей: колишній голова правління «Укрнафти», колишня заступниця керівника управління з продажів нафти, газу та переробки, колишня керівниця відділу контролю за обліком та постачаннями, колишні директори пʼяти комерційних підприємств (одного з них затримано).

Їм загрожує позбавлення волі на строк від семи до 12 років, якщо їхню провину доведуть.

З 2011 року по серпень 2015 року посаду голови правління «Укрнафти» обіймав бельгієць Пітер Ванхеке, якого ЗМІ вважають лояльним до бізнесмена Ігоря Коломойського. У липні 2015 року акціонери компанії звільнили його з посади. Замість нього призначили британця Марка Роллінса.

На момент скоєння оборудки Ігор Коломойський разом із Геннадієм Боголюбовим та Ігорем Палицею володіли 40% компанії «Укрнафта», решта належала державі в особі НАК «Нафтогаз України». Керівництво НАК неодноразово стверджувало, що з 2015 року повністю контролює компанію, втім ані її операційні результати, ані ринкові джерела ніколи не підтверджували цих сміливих заяв.

Водночас, як уточнили ZN.UA у пресслужбі Ігоря Палиці, на сьогодні він більше не має відношення до «Укрнафти» і напряму нею не володів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні