Категорія
Новини
Дата

Обшуки у Коломойського. Бізнесмен заявив, що нічого про це не чув

2 хв читання

НАБУ 18 вересня провело обшук у помешканні Ігоря Коломойського в Буковелі, пише ZN.UA з посиланням на свідків події та співрозмовників у НАБУ. Слідчі дії стосуються справи «Укрнафти». Сам Коломойський у коментарі УП заявив, що про це «не чув».

Ключові факти

- Обшук стосувався справи про заволодіння майном і коштами компанії «Укрнафта» на майже 13 млрд грн у цінах 2015 року, кажуть джерела ZN.UA. За словами свідків, представники слідства завітали до Ігоря Коломойського о пʼятій ранку 18 вересня за місцем його проживання на курорті Буковель.

- За даними джерел, правоохоронці вилучили у Коломойського документи, гаджет, а також скачали його вміст. Джерела видання в НАБУ факт обшуку підтвердили.

- Водночас сам Коломойський на запитання УП, чи правда, що НАБУ провели у нього обшуки, відповів: «Не чув». Проте, за даними УП, ще тиждень тому Коломойський був у Буковелі.

- Коломойський поки що не проходить у цій справі «Укрнафти» як обвинувачений, підозру йому не оголошували, пише ZN.UA. Але він є співвласником компанії, де днями прокурорами САП та детективами НАБУ було оголошено підозри щодо фінансових махінацій.

Обшуки у Коломойського. Бізнесмен заявив, що нічого про це не чув /Фото 1

Ігор Коломойський у Буковелі. Фото: джерела УП

Контекст

Справу проти топменеджерів «Укрнафти» відкрили за статтею про «заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах».

За даними слідства, в березні–серпні 2015 року «Укрнафта» продала низці компаній нафту на 10,7 млрд грн. «Укрнафта» поставила їм сировину, не отримавши грошей. При цьому постачання нафти, згідно з постановою уряду, мало здійснюватися лише після повної оплати.

Після цього нафту переробили на Кременчуцькому НПЗ, а виготовлені нафтопродукти продали на АЗС.

«Компанії, з якими підписувалися договори постачання нафти, пов’язані з компаніями групи «Приват», – йдеться в повідомленні НАБУ.

Підозри отримали восьмеро людей: колишній голова правління «Укрнафти», колишня заступниця керівника управління з продажів нафти, газу та переробки, колишня керівниця відділу контролю за обліком та постачаннями, колишні директори пʼяти комерційних підприємств (одного з них затримано).

Їм загрожує позбавлення волі на строк від семи до 12 років, якщо їхню провину доведуть.

З 2011 року по серпень 2015 року посаду голови правління «Укрнафти» обіймав бельгієць Пітер Ванхеке, якого ЗМІ вважають лояльним до бізнесмена Ігоря Коломойського. У липні 2015 року акціонери компанії звільнили його з посади. Замість нього призначили британця Марка Роллінса.

На момент скоєння оборудки Ігор Коломойський разом із Геннадієм Боголюбовим та Ігорем Палицею володіли 40% компанії «Укрнафта», решта належала державі в особі НАК «Нафтогаз України». Керівництво НАК неодноразово стверджувало, що з 2015 року повністю контролює компанію, втім ані її операційні результати, ані ринкові джерела ніколи не підтверджували цих сміливих заяв.

Водночас, як уточнили ZN.UA у пресслужбі Ігоря Палиці, на сьогодні він більше не має відношення до «Укрнафти» і напряму нею не володів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні