Категорія
Новини
Дата

Гороховський пояснив Forbes, чому відмовився від позову проти держави в справі ПриватБанку

Колишній топменеджер ПриватБанку та співзасновник monobank Олег Гороховський відкликав позов до держави про визнання недійсним договору купівлі-продажу акцій банку від 2016 року, згідно з яким той був націоналізований. 16 січня Господарський суд Києва закрив провадження в цій справі, повідомила пресслужба ПриватБанку. Аналогічні позови ініціювали колишні власники ПриватБанку Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов та ексСЕО Олександр Дубілет.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Засідання за позовом Гороховського проти Міністерства фінансів України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та ПриватБанку в Господарському суді Києва, який банкір подав ще в 2019 році, мало відбутись 16 січня 2023-го. Він просив визнати недійсним договір купівлі-продажу акцій ПриватБанку від 21 грудня 2016-го, на підставі якого держава набула у власність акції банку.
  • «Вважаю, що мої акції перейшли державі неправильно. Я 20 років працював, щоб їх отримати: розвивав роздрібний бізнес, продавав карти. І я не зрозумів, чому в мене забрали мій маленький пакет акцій. Тому я подав позов», – пояснив Гороховський у письмовому коментарі Forbes.
  • У липні 2020-го суд закрив провадження у справі на підставі положень так званого «антиколомойського закону», але згодом суди апеляційної та касаційної інстанції повернули справу до Господарського суду для продовження розгляду.
  • «Так сталося, що черговий розгляд справи призначили зараз. Судитися з державою під час війни вважаю неприйнятним, тому я відкликав позов», – пояснив Гороховський.

Контекст

У провадженні Господарського суду Києва наразі перебуває понад 40 судових справ за позовами колишніх власників ПриватБанку, поданих із метою відновлення їхнього права власності на акції установи.

1 лютого 2023 року велика палата Верховного Суду також має розглянути справу за позовом колишнього голови правління ПриватБанку Олександра Дубілета. Велика палата має зробити висновки щодо застосування положень «антиколомойського закону». «Ці висновки матимуть вплив на всі подібні справи, ініційовані колишніми власниками та топменеджерами ПриватБанку проти України», – підкреслено в заяві пресслужби банку.

Юридична війна між націоналізованим у 2016 році ПриватБанком та його колишніми власниками Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим триває з 2017 року. У травні 2022-го після нетривалої паузи з початку повномасштабного вторгнення суди поновили розгляд справ «Привату», прийнявши за три неповних місяці майже пів сотні ухвал і постанов.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні