Категорія
Новини
Дата

Опанування чоловічих професії, високий рівень працевлаштування та підвищення стресу. Головне із дослідження Deloitte про людський капітал

2 хв читання

Україна відчуває дефіцит кадрів, який буде поглиблюватись через повномасштабну війну та спричинену нею міграцію, одним з рішень може стати перекваліфікація різних соціально-демографічних груп, йдеться у дослідженні Deloitte Ukraine і Gradus Research. 45% опитаних жінок розглядають можливість отримати нову спеціальність, яка вважається чоловічою.

Через повномасштабне вторгнення РФ у низці галузей спостерігається дефіцит кадрів.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Ключові факти

  • Рівень працевлаштованості попри постійні виклики воєнного часу є високим – 79% опитаних громадян наразі мають роботу і працюють повний або неповний робочий день. З них 58% працюють понад 30 годин на тиждень. Три чверті опитаних українців (73%) змінювали рід діяльності. 
  • Згідно із дослідженням, додаткове навчання з метою підвищення кваліфікації або опанування нової професії, проходить раз на рік або частіше третина опитаних (31%).
  • Жінки і молодша вікова група більше схильні проходити додаткові курси з підвищення кваліфікації.
  • Більшість респондентів (73%) готові працювати після досягнення пенсійного віку. Більшість із них планують залишитися у професії.
  • Можливість здобути нову спеціальність, яка традиційно вважається чоловічою, розглядають 45% опитаних жінок. Молодь та мешканки західного, північного регіонів та Києва більш схильні до цього.
  • На думку половини респондентів (50%), на традиційно чоловічі професії мають перенавчатися жінки, на другому місці – ветерани (44%), люди з інвалідністю (43%) і люди старшого віку (42%).
  • Водночас рівень стресу та вигорання серед українських жінок зростає. 45% респонденток вказують на вищий рівень стресу в порівнянні з минулим роком, а 38% опитаних жінок кажуть, що відчувають себе більш вигорівшими.

Контекст

Дослідження проводилось методом самозаповнення анкети в мобільному додатку Gradus. Вибірка відображає структуру населення міст з кількістю мешканців більше 50 000 у віці 18–60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном, за виключенням тимчасово окупованих територій та територій ведення активних бойових дій. Період проведення – 18 вересня, розмір вибірки – 1000 респондентів.

Влітку уряд запустив пілотний проєкт навчання жінок-водійок у сфері перевезень пасажирів автобусами. У його межах українки зможуть безкоштовно пройти навчання для отримання кваліфікаційної картки водія (код 95). Це документ, який підтверджує професійну компетенцію водія автобуса за європейським стандартом.

Під тиском мобілізації український бізнес шукає шляхи для залучення жінок. Серед стратегій – вищі зарплати для жінок на аналогічних посадах. Які ще способи використовують «Аврора», «Фармак», EVA, «Нова пошта», АТБ та Ferrexpo – читайте в матеріалі Forbes.

У вересні Міністерство економіки анонсувало запуск безоплатної програми з перекваліфікації жінок для здобуття навичок управління будівельною технікою. Жінки зможуть пройти навчання на операторок екскаватора та фронтального навантажувача. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд