Категорія
Новини
Дата

Пентагон анулював контракт із Microsoft на $10 млрд після позову Amazon. Це допомогло Безосу побити рекорд Ілона Маска

Міністерство оборони США відмовилося від контракту з Microsoft щодо створення хмарної інфраструктури зберігання даних JEDI Cloud на $10 млрд. Цього через суд домігся засновник Amazon Джефф Безос, бо вважав, що Microsoft перемогла в тендері через особисту неприязнь до нього Дональда Трампа, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Тепер проєкт створення хмарної інфраструктури зберігання міноборони США планує розділити між Microsoft і Amazon. Тільки ці дві компанії, на думку відомства, здатні його виконати. Також буде розглянуто можливості й інших учасників, якщо вони продемонструють, що відповідають умовам контракту.
  • Microsoft заявила, що розуміє й поважає рішення про відмову від контракту, оскільки Міноборони зіткнулося б із тривалою судовою тяганиною. «Безпека США важливіша за будь-який окремий контракт», – зазначили в компанії.
  • Утім перспектива довгих судових процесів не була рушійною силою відмови від контракту в Пентагоні, заявив виконуючий обовʼязки головного інформаційного директора Джон Шерман. «Справа в тому, що JEDI було задумано понад три з половиною роки тому, а з того часу технології не стояли на місці», – зазначив він.
  • Новий контракт буде укладено з декількома постачальниками на пʼять років. Міноборони заявило, що ще не визначило його максимальну суму, але йдеться про мільярди доларів. Також планується обговорити новий контракт з Oracle, IBM і Google, які раніше вийшли з тендеру.
  • Акції Amazon на тлі цих новин зросли на 4,7%, до $3675,74 за штуку. Microsoft майже не змінилася й оцінюється в $277,66 за одну акцію.
  • Завдяки зростанню акцій Amazon статки Безоса збільшилися на $8,4 млрд. Він став першою людиною в світі, чий статок зріс до рекордних $211 млрд, пише Bloomberg. Востаннє в рейтингу Bloomberg до цієї суми наблизився засновник Tesla Ілон Маск у січні, досягши статку у $210 млрд.
  • Нині Маск посідає друге місце з капіталом у $180,8 млрд. Французький мільярдер Бернар Арно займає третє місце з $168,5 млрд.

Контекст

2019 року Microsoft виграла контракт Пентагону на хмарні обчислення JEDI на $10 млрд. Цю систему було розроблено для заміни старих компʼютерних мереж Міноборони США однією хмарною системою, яка зберігала б секретні дані та надавала б військовим аналіз на основі штучного інтелекту. Але контракт було призупинено через судовий позов Amazon. Безос, який тоді очолював компанію, заявив, що адміністрація колишнього президента США Дональда Трампа могла вплинути на результат тендеру. Причиною нібито стала критика Трампа в газеті The Washington Post, яка належить Amazon.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні