Перехід у власність держави активів п'яти стратегічних підприємств допоможе забезпечити оборонні потреби – Зеленський /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Перехід у власність держави активів п'яти стратегічних підприємств допоможе забезпечити оборонні потреби – Зеленський

Getty Images

Рішення про перехід у власність держави активів АТ «Мотор Січ», ПрАТ «Запоріжтрансформатор», ПрАТ «АвтоКрАЗ», ПАТ «Укрнафта», ПАТ «Укртатнафта» є необхідним в умовах війни і допоможе забезпечити нагальні потреби сектору оборони України, повідомив президент України Володимир Зеленський.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За його словами, рішення ухвалили на засіданні Ставки Верховного Головнокомандувача.
  • «Такі кроки, необхідні для нашої держави в умовах війни, здійснюються згідно з чинними законами і допоможуть забезпечувати нагальні потреби нашого сектору оборони», – йдеться у повідомленні Зеленського.
  • У важкі для України часи, за словами президента, необхідно спрямувати всі сили на визволення української землі та людей, а також на підтримку армії.

Контекст

Підприємства, які повʼязані з Костянтином Жеваго, Ігорем Коломойським, Вʼячеславом Богуслаєвим та Костянтином Григоришиним, переходять у власність держави. Першою про це написала ЕП із посиланням на рішення НКЦПФР від 6 листопада. Пізніше на сайті Нацкомісії зʼявилася інформація про таке рішення, але без подробиць. За даними «Інтерфакс-Україна», підставою для націоналізації підприємств стали закон і наказ верховного головнокомандувача.

Нацкомісія прийняла рішення про забезпечення примусового відчуження у власність держави акцій ПАТ «Укрнафта», ПАТ «Укртатнафта», АТ «Мотор Січ», ПрАТ «АвтоКрАЗ» та ПрАТ «Запоріжтрансформатор».

За словами секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олексія Данілова, вилучені активи набули статусу військового майна, їхнє управління передано Міністерству оборони. «Після завершення воєнного стану, згідно з нормами законів, ці активи можуть повернути власникам або (відбудеться) відповідне відшкодування їхньої вартості», – наводить слова Данілова «Інтерфакс-Україна». Міністерство оборони сформувало нові наглядові ради відчужених на час воєнного стану у власність держави компаній, повідомив на брифінгу очільник відомства Олексій Резніков.

Групі «Приват», акціонерами якої є Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, в «Укрнафті» належить близько 42% акцій. Державі в особі НАК «Нафтогаз України» до цього належали 50% + 1 акція. Власниками інших акцій є міноритарні акціонери. 

За даними Forbes, 56% акцій «Укртатнафти» ділять порівну бізнесмен Олександр Ярославський і група «Приват». Інші належать НАК «Нафтогаз України». Ключовим активом «Укртатнафти» є Кременчуцький нафтопереробний завод, який у травні вивели з ладу російські ракетні обстріли.

Донедавна власником «Мотор Січі» був Вʼячеслав Богуслаєв, який у 2017 році продав 56% акцій компанії китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co Ltd. Через наявність порушень, зокрема щодо дотримання антимонопольного законодавства, операції з акціями «Мотор Січі» були заблоковані, а згодом арештовані. Богуслаєва арештували, звинувативши у державній зраді.

Компанія «АвтоКрАЗ» входить у групу «Фінанси та кредит» Костянтина Жеваго. Підприємство займається виготовленням великовантажних автомобілів.

«Запоріжтрансформатор» – підприємство-банкрут, яке виробляє трансформаторне та реакторне обладнання. Його власником є Костянтин Григоришин.

Для запровадження санкцій та конфіскації майна олігархів потрібні докази їхньої причетності до колабораційної діяльності та відкриті кримінальні провадження, заявляв в інтервʼю Forbes очільник НАЗК Олександр Новіков.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні