Категорія
Новини
Дата

Платежі не зупинялись, у мережі кожен четвертий банкомат. НБУ, «Приват» та mono розповіли про наслідки нової ракетної атаки РФ

Системи українських банків не постраждали внаслідок нової ракетної атаки Росії на критичну інфраструктуру України. За даними НБУ станом на 17:00 23 листопада, платіжні картки обслуговуються, безготівкові розрахунки функціонують у штатному режимі. У пресслужбі ПриватБанку повідомили, що більшість банківських послуг, як і раніше, доступні у дистанційному режимі цілодобово.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За інформацією пресслужби НБУ, інформаційні системи Національного банку та Система електронних платежів (СЕП) продовжували працювати, попри ракетні обстріли РФ. «Банки України підключені до СЕП та можуть здійснювати платежі клієнтів», – ідеться у повідомленні пресслужби Нацбанку, поширеному ввечері 23 листопада.
  • Згідно з релізом, станом на 17:00 працювало понад 1500 банківських відділень та 3800 банкоматів. За даними НБУ станом на серпень та липень відповідно, в Україні функціонувало близько 6000 відділень та 15 300 банкоматів.
  • Як уточнив прессекретар ПриватБанку Олег Серга, за умов аварійного відключення електрики в усіх регіонах України банк забезпечує безперебійну роботу онлайн-банкінгу та додатку «Приват24», а також процесингу та системи безготівкових розрахунків завдяки перенесенню цифрових потужностей до хмари. «Переважна більшість банківських послуг доступні нашим клієнтам через веб-версію «Приват24» або через мобільні застосунки цілодобово», – йдеться у повідомленні банку.
  • За словами співзасновника monobank Олега Гороховського, банк не відчув проблем із платежами, однак обсяги клієнтських запитів у перші години після обстрілів просіли на 50% через те, що у багатьох користувачів зник звʼязок. «Поступово відновлюємося», – зазначив він.
  • Найбільший банк із приватним капіталом Райффайзен Банк також не зафіксував збоїв у роботі дистанційних послуг. «У кожному обласному центрі є чергові відділення, в яких, незалежно від наявності електроенергії, можна отримати весь перелік послуг», – ідеться у повідомленні пресслужби банку.
  • Напередодні голова правління «Райфу» Олександр Писарук під час щорічної зустрічі членів Європейської Бізнес Асоціації заявив, що навіть за сценарію повного блекауту принаймні частина банківських відділень продовжить функціонувати. «Ми впевнені, що 100% базових банківських офісів не буде втрачено, – сказав Писарук. – Ми встановили достатню кількість генераторів і запаслися пальним, щоб надавати критичні послуги протягом кількох днів потенційного блекауту».

Контекст

23 листопада Росія вкотре завдала масованого ракетного удару по Україні. За інформацією заступника глави Офісу президента України Кирила Тимошенка, були влучання по об’єктах критичної інфраструктури в кількох областях. Ракетний обстріл призвів до тимчасового знеструмлення всіх атомних електростанцій, більшості теплових та гідроелектростанцій. Також уражені обʼєкти електропередачі.

Зокрема, мер Києва Віталій Кличко повідомив, що ворог поцілив по одному з інфраструктурних обʼєктів. Принаймні на кілька годин весь Львів та область залишилися без світла, у Харкові було зупинено весь електротранспорт, по всій Одеській області також було відсутнє електропостачання.

В «Укренерго» зазначали, що у всіх регіонах відбуваються аварійні відключення з 14:45 і впродовж доби.

15 листопада по території України росіяни випустили близько сотні ракет, таким чином перевищивши масований ракетний удар 10 жовтня (тоді окупанти випустили 84 ракети).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні