Категорія
Новини
Дата

Податковий режим «Дія.City» не планують скасовувати у середньостроковій перспективі – Гетманцев

Попри сумніви щодо доцільності «Дія.City» в Національній стратегії доходів до 2030-го, Україна поки що не відмовлятиметься від податкового режиму, повідомив голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев. Про це йдеться у матеріалі Forbes з історією створення та роботи «Дія.City».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • У середньостроковій перспективі «Дія.City» не скасовуватимуть, каже голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев. «Значних змін також не плануємо», – повідомив він.
  • «Якщо говорити про 5000 суб’єктів, що працюють на цьому ринку, 700 резидентів «Дія.City» – це не так багато», – пояснює Гетманцев. Дашборд Мінцифри Tech Ecosystem наводить іншу оцінку кількості ІТ-компаній в Україні – 2212 станом на кінець грудня 2023-го. 
  • У стратегії прямо вказано, що уряд воліє утриматися від запровадження вузькоспрямованих та дорогих податкових пільг. Натомість у документі описана можлива альтернатива – визначити перелік критично важливих активів (наприклад, машини та обладнання), до яких можуть застосовуватися правила миттєвої амортизації. Йдеться про формулу розрахунку прибутку, за якої підприємство може одразу ж (а не поступово) враховувати вартість капітальних витрат у загальних витратах звітного періоду.

Контекст 

27 грудня 2023-го Кабінет Міністрів ухвалив Національну стратегію доходів до 2030 року. Документ є великим планом збільшення власних доходів України на середньострокову перспективу. 

Одна з позицій – переглянути доцільність існування проєктів зі створення бізнес-стимулів шляхом пільг для податку на прибуток підприємств. Зараз в Україні діє два таких режими: індустріальні парки та «Дія.City».

За три квартали 2023-го резиденти «Дія.City» сплатили до держбюджету 5,9 млрд грн податків, ідеться у відповіді податкової на запит Forbes. Це на 2 млрд грн більше, ніж за повний 2022-й. Однак спецрежим ще не наздогнав цифру загальних податків від IT-бізнесу в Україні (11,9 млрд лише у першому півріччі 2023-го, за даними дослідження ІТ Research Ukraine).

Наразі у планах урядовців – спостерігати за динамікою «Дія.City». «Ми маємо бути послідовними: якщо вже ввели певні податкові режими, треба дати їм час реалізуватися, – сказав міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю Forbes у грудні. – Але це не означає, що ми не будемо впроваджувати заходи, прописані в стратегії».

Бізнес до ймовірного скасування ставиться з пересторогою. «Будь-які зміни правил гри можуть стати руйнівним каталізатором непередбачуваних наслідків як для галузі, так і для економіки в цілому», – додає CEO та співзасновник Sigma Software Валерій Красовський.

Велику історію створення та роботи «Дія.City» читайте тут.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні