Категорія
Новини
Дата

Польща планує передати Україні ще 10 Leopard 2 та 60 модернізованих танків найближчим часом

Польща має намір передати Україні ще 10 Leopard 2 та 60 танків Т-72 і PT-91 Twardy упродовж кількох тижнів, пише РАР із посиланням на міністра канцелярії прем’єр-міністра Польщі Міхала Дворчика.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За його словами, скоро підготовка українських екіпажів на танках Leopard 2 має бути завершена. «Частина цих танків зараз використовується під час навчання… Це перспектива на кілька тижнів», – зауважив він.
  • Стосовно 60 модернізованих танків Т-72 і PT-91 Twardy, то їх постачання відбудеться у той же період або й швидше, сказав польський урядовець.
  • «Фактично вони вже перебувають у процесі передання. Тож незабаром вони потраплять в Україну», – додав польський міністр.

Контекст

20 січня союзники домовилися передати Україні озброєння за підсумками восьмої зустрічі контактної групи з питань оборони України на авіабазі «Рамштайн», а також підтвердили готовність до подальших дій, заявив міністр оборони США Ллойд Остін. На той момент Німеччина не прийняла рішення про передачу Україні танків Leopard

Згодом уряд Німеччини повідомив про постачання Україні танків Leopard 2. Також країна видасть відповідні дозволи на передачу країнам-партнерам, котрі хочуть швидко поставити німецькі танки зі своїх складів в Україну. Європейські союзники обговорювали спільну передачу Україні загалом 80 основних бойових танків Leopard 2, щоб сформувати два батальйони по 40 машин. США передадуть Україні 31 танк Abrams для посилення її обороноздатності на тлі російської агресії. Про це сказав президент США Джо Байден на брифінгу в Білому домі.

Велика Британія і Німеччина планували передати Україні танки (Challenger та Leopard відповідно) вже у березні.

Наприкінці січня премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький в інтервʼю канадському каналу CTV News заявив, що Польща відправить Україні 60 танків, серед них і PT-91 Twardy, крім анонсованого постачання 14 танків Leopard 2. «Зараз ми готові відправити 60 наших модернізованих танків, з них 30 – PT-91», – сказав Моравецький. Він нагадав, що Польща була першою країною, яка постачала в Україну танки й передала 250 одиниць.

24 лютого премʼєрміністр Денис Шмигаль показав світлини з першими танками Leopard 2, які Україні передала Польща. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні