Категорія
Новини
Дата

Польща подала новий позов до «Газпрому». Вимагає відсотки за переплату за постачання у 2014–2020 роках

Польська державна компанія PGNiG вимагає виплати відсотків по $1,5 млрд переплати за постачання у 2014–2020 роках. Про це повідомляє Інтерфакс із посиланням на компанію.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «31 березня 2022 року PGNiG SA направила «Газпрому» запит про порушення арбітражного розгляду у звʼязку з її вимогою про виплату відсотків за сумою, переплаченою PGNiG SA за природний газ, поставлений у період з листопада 2014 року по лютий 2020 року. PGNiG очікує відповіді «Газпрому» на звернення до арбітражу», – йдеться у звіті польської держкомпанії.
  • Зазначається, що раніше PGNiG вже ініціювала арбітражний розгляд проти ПАТ «Газпром» та «Газпром експорт», вимагаючи перегляду ціни за газ.
  • У 2020 році Стокгольмський арбітраж ухвалив скоригувати формулу ціни за контрактом, але рішення про ретроактивну зміну формули ціни з нафтової привʼязки на біржовий індекс зіграло на користь «Газпрому», коли наприкінці 2020 і 2021 року ціни на хабах почали зростати до небувалих значень.

Контекст

31 березня президент РФ Путін підписав указ, який зобовʼязує «недружні» країни розраховуватися за російський газ у рублях. Натомість ЄС та країни G7 відкинули вимоги РФ.

«Газпром» повністю зупинив постачання газу компаніям «Булгаргаз» (Болгарія) та PGNiG (Польща). Перед цим країни відмовилися платити за поставки в рублях. 

Десять компаній у ЄС відкрили рублеві рахунки у Газпромбанку, як того вимагає Кремль, при цьому чотири з них вже провели оплату в рублях, повідомив Bloomberg з посиланням на джерело, близьке до «Газпрому».

Європейський Союз активізує співпрацю з африканськими країнами, щоб позбутися залежності від імпорту російського природного газу, писав Bloomberg. Вже цього року ЄС планує скоротити імпорт газу на дві третини.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні