Категорія
Новини
Дата

Польща скасувала спрощений доступ до ринку праці для росіян

У Польщі вирішили скасувати спрощену процедуру доступу громадян Росії до польського ринку праці, пише PAP із посиланням на міністра сімʼї та соціальної політики Марлену Мальонг, яка підписала відповідне розпорядження.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «В умовах нападу Росії на Україну та зростання ризику міграції з Росії ми вирішили скасувати полегшений доступ росіян до польського ринку праці. Підприємці, які хочуть працевлаштувати російських громадян на підставі дозволу на роботу, більше не звільняються, як раніше, від тесту на ринку праці», – каже Мальонг.
  • Водночас росіяни, які працювали в Польщі легально, за спрощеною процедурою, до внесення цих змін, можуть це робити й надалі, але тільки до закінчення терміну дії дозволу на працю або декларації.
  • У міністерстві зазначили, що Росію виключено з переліку країн, громадяни яких можуть працевлаштовуватися на підставі декларації (процедура передбачає можливість працевлаштування іноземців у Польщі у прискореному темпі, за сім днів). Зараз до цього переліку входять лише громадяни Вірменії та Білорусі, Грузії, Молдови й України. 
  • У міністерстві зазначили, що для внесення відповідних змін потрібно було змінити два нормативно-правові акти.

Контекст

Рада Європейського Союзу призупинила дію угоди про спрощення візового режиму з Росією. З 12 вересня росіяни можуть отримувати короткострокові візи до ЄС лише з гуманітарних та сімейних причин.

26 вересня посли країн-членів Європейського Союзу зустрілися у Брюсселі на засіданні робочої групи з кризового реагування, щоб обговорити побоювання щодо ескалації війни в Україні. Переговори також торкнулися фейкових референдумів на окупованих територіях України. Також сторони обговорили те, як ЄС має намір упоратися з напливом росіян, які намагаються дістатися блоку, щоб уникнути часткової мобілізації.

Наприкінці вересня голова канцелярії прем’єр-міністра Польщі Міхал Дворчик повідомив, що у Польщі не будуть приймати росіян, які тікають від мобілізації до інших країн. Водночас країна не закриває кордони для осіб, які були репресовані через свої політичні переконання чи боротьбу за права людини в РФ.

26 жовтня сенат Польщі визнав російський режим терористичним. Відповідну резолюцію було ухвалено одноголосно.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні