Категорія
Новини
Дата

Росія замінувала Каховську ГЕС ще у квітні, зараз мінує шлюзи й опори – ГУР

Окупанти ще у квітні замінували Каховську ГЕС і нині проводять роботи з мінування шлюзів та опор: вони передбачають швидке звільнення Україною правобережної частини Херсонської області та готують серію терактів на цій території, повідомляє Головне управління розвідки.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За даними розвідки, під загрозою руйнування опинились дамба Каховського водосховища та агрегати Каховської гідроелектростанції. 
  • «При цьому, підрив дамби було сплановано завчасно – основні роботи із замінування проведено ще у квітні. Протягом поточного тижня було додатково проведено мінування шлюзів та опор Каховської ГЕС», – йдеться в повідомленні.
  • На дамбі встановлено два військові тентовані «Камази» без водіїв. Обидві машини повністю завантажено ящиками з вибухівкою.
  • «В разі реалізації цих планів під ударом стихії опиняться десятки українських населених пунктів, в тому числі Херсон. Масштаби екологічної катастрофи в цьому випадку вийдуть далеко за межі України і торкнуться всього Чорноморського регіону», – кажуть у ГУР.
  • У вчорашньому зверненні президент України Володимир Зеленський закликав світових лідерів та міжнародні організації – дати зрозуміти Росії, що «такий теракт на Каховській ГЕС означатиме абсолютно те саме, що й застосування зброї масового ураження. Світ повинен реагувати – превентивно». 
  • «Зараз усі у світі мають діяти потужно й швидко, щоб не допустити ще й такого російського теракту. Підрив дамби означатиме масштабну катастрофу», – сказав він.

Контекст

Україна може повернути контроль над Херсоном уже цього тижня, пише Financial Times із посиланням на оцінки західних військових. В останні тижні українські ЗС активно наступали на південній лінії фронту, відвойовуючи територію Херсонщини.

Окупаційна влада Херсонщини планує перемістити близько 50 000–60 000 осіб протягом подальших шести днів на тлі українського контрнаступу, пише Reuters із посиланням на заяву ставленика Кремля в області Володимира Сальдо. Сальдо повідомив, що ситуація «загострюється», тож приблизно 10 000 людей на день будуть переміщені протягом подальших шести днів, і «деякі регіони Росії готуються прийняти людей». За останні два дні Херсон уже залишили понад 5000 людей, додав Сальдо. Російська окупаційна влада теж покидає Херсон, пише Bloomberg.

За даними Reuters, російські сили на Херсонщині за останні кілька тижнів були відкинуті на 20–30 км і ризикують бути затиснутими до берега річки Дніпро.

У Центрі національного спротиву, який створили ССО України, повідомляють про можливі провокації росіян у Херсоні. Голова Офісу президента України Андрій Єрмак також зазначив, що «росіяни намагаються залякати херсонців фейковими розсилками про обстріли міста нашою армією, а також влаштовують пропагандистську показуху з евакуацією».

Спецслужби Великої Британії вважають, що влада Росії серйозно розглядає масштабне відведення військ на Херсонщині, але пошкоджені мости через Дніпро ускладнюють це завдання.

У ГУР вважають, що спецслужби РФ також можуть готувати теракти проти власного населення, щоб звинуватити Україну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні