Категорія
Новини
Дата

У ПриватБанку не бачать причин для зростання курсу до 40 грн за долар

Державний ПриватБанк не прогнозує різке зростання курсу долара до 40 грн/$. Про це в інтервʼю Forbes сказав СЕО ПриватБанку Герхард Бьош.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Бьоша, важко прогнозувати стрибки курсу, адже немає розуміння, яким може бути попит, оскільки населенню та бізнесу досі заборонено вільно купувати валюту. «У той же час я не бачу жодних причин для різкого зростання курсу – не те що до 50 грн/$, а й навіть до 40 грн/$», – додав він.
  • ПриватБанк не відразу почав підвищувати курс конвертації гривні в долари та інші валюти після рішення НБУ відмовитися від фіксації роздрібних курсів. «На ринку був дуже серйозний ажіотаж, тож ми хотіли прослідкувати за його реакцією і вже потім, коли ситуація стабілізувалася і курсоутворення перестало бути спекулятивним, також почали наближатися до ринкових рівнів, – сказав Бьош. – Загалом, я вважаю, що Нацбанк вчинив правильно. З моменту введення перших обмежень пройшло три місяці. Поступовий рух до ринкового курсоутворення – це важливий крок для того, щоб утримувати стабільною усю банківську систему. Не кажучи вже про те, що це дуже важливо для економіки загалом».
  • Після змін у роботі валютного ринку, підвищення облікової ставки до 25% – це наступний важливий крок Нацбанку до повернення ринкового управління фінансовою системою, вважає Бьош. «Значне підвищення облікової ставки було необхідним, враховуючи останні тенденції до інфляції, зменшення валютних резервів та ризик подальшої доларизації економіки. Основна мета – зробити прибутковість гривневих заощаджень більш привабливою. Звісно, прямого впливу такого рішення на депозитні ставки та вартість нових кредитів не буде», – пояснив він.

Контекст

З 14 квітня НБУ дозволив банкам продавати готівкову валюту населенню, однак з низкою обмежень. Зокрема, банк може здійснювати продаж готівкової валюти у межах різниці між загальним обсягом купівлі та обсягом продажу ним готівкової валюти.

Безготівковий продаж валюти банками фізичним особам і надалі заборонений, крім окремих винятків. Для недопущення неконтрольованого виведення капіталу за кордон Національний банк заборонив банкам достроково погашати кредити, отримані ними від нерезидентів. 

21 травня Нацбанк скасував обмеження ціни на готівковий курс. До цього банкам заборонялося продавати готівку дорожче, ніж 32,2 грн/$, була формула «офіційний курс плюс 10%». Але зберігаючи обмеження для курсоутворення на міжбанку, ціна долара не може перевищувати офіційний курс більше ніж на 1%.

НБУ поки що не планує відпускати курс. Відмову від фіксації курсу розглянуть після закінчення гарячої фази війни.

2 червня Нацбанк вперше від початку повномасштабного вторгнення Росії змінив облікову ставку та ухвалив рішення підвищити її з 10% до 25%.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні