Категорія
Новини
Дата

Пшениця та кукурудза подорожчали після виходу Росії з «зернової угоди»

Ф'ючерси на пшеницю в Чикаго підскочили в понеділок майже на 6%, а на кукурудзу – на понад 2%, оскільки вихід Росії з угоди про експорт зерна з чорноморських портів викликав побоювання з приводу глобальних поставок, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Найбільш активний контракт на пшеницю на Чикагській товарній біржі (CBOT) виріс на 5,7%, до $8,77 за бушель, до цього ціна підскочила на 7,7%, до $8,93, це найбільше значення з 14 жовтня.
  • У березні фʼючерси на пшеницю досягли рекордного рівня в $13,64 за бушель.
  • Кукурудза зросла на 2,6%, до $6,98 за бушель, а соєві боби додали 0,6%, до $14,09 за бушель.
  • «Це інфляційний крок, який підтримує ціни на пшеницю та кукурудзу, – сказав один сингапурський трейдер. – Ціни зросли, але подальше зростання залежатиме від того, як розвиватиметься ситуація».
  • За словами двох інших сингапурських трейдерів, сотні тисяч тонн пшениці, заброньованої для доставки до Африки та Близького Сходу, знаходяться під загрозою після виходу Росії, при цьому очікується, що експорт української кукурудзи до Європи також постраждає.
  • Ринки зерна були чутливими до подій восьмимісячного вторгнення РФ в Україну, тому що ці дві країни є одними з найбільших світових постачальників пшениці.

Контекст

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну – другого за величиною експортера зерна у світі – закрило порти країни на Чорному морі, залишивши величезну кількість продовольства на мілині та спровокувавши побоювання щодо глобальної кризи голоду.

22 липня в Туреччині було підписано угоду про вивезення продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, який моніторитиме роботу «зернових коридорів».

7 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що угода щодо вивезення зерна з України виявилася обманом. 13 вересня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Росія спробує зірвати «зернову угоду» в листопаді, тож Україна вже працює з ООН, Туреччиною та країнами-отримувачами української агропродукції, щоб цього не допустити.  ООН наполягала на тому, щоб Росія та Україна домовилися про угоду щодо експорту хімікатів через Чорне море. Так, дипломати ООН ведуть переговори з Києвом та Москвою про повторне відкриття трубопроводу «Тольятті – Одеса». Згодом Росія звернулась до ООН і повідомила, що готова відмовитися від продовження угоди наступного місяця, повідомив постійний представник Росії при ООН у Женеві Геннадій Гатілов.  

29 жовтня Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації «зернової угоди». Причина: нібито через «теракт» у Севастопольській бухті в суботу вранці. У Міноборони РФ заявили, один із морських безпілотників, які атакували кораблі в Севастополі, нібито був запущений із судна, що перевозило сільгосппродукцію «зерновим коридором».

Станом на 31 жовтня «зерновий коридор» працює, повідомляє Адміністрація морських портів України. Сьогодні з українських портів вийшло 12 суден із зерном.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні