Категорія
Новини
Дата

ПУМБ Ріната Ахметова оштрафували на майже 11 млн грн

Національний банк України оштрафував банк ПУМБ бізнесмена Ріната Ахметова на 10,9 млн грн, повідомляє пресслужба регулятора. Загалом у липні НБУ оштрафував і застосував інші заходи впливу до трьох банків та 16 небанківських фінансових установ. У пресслужбі ПУМБ зазначили, що штраф уже сплачений на користь НБУ.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Заходи впливу впроваджені НБУ за порушення законодавства у сфері запобігання й протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, а також вимог валютного законодавства.
  • Зокрема, АТ «ПУМБ» отримало штраф у розмірі 10,85 млн грн.
  • Згідно з повідомленням, банк порушив закон щодо запобігання та протидії легалізації доходів, у частині неналежного виконання обов’язку щодо здійснення перевірки клієнта, ризик ділових відносин із яким є високим; неналежного виконання обов’язку застосовувати у своїй діяльності ризик-орієнтований підхід; невиконання обов’язку банком забезпечити передачу всієї отриманої інформації, зокрема про платника переказу.
  • Також у банка виявили незабезпечення онлайн-моніторингу та подальшого моніторингу інформації про платника переказів; незабезпечення банком аналізу й виявлення фінансових операцій (їхньої сукупності) клієнтів, що містять індикатори підозрілості; невиявлення усіх критеріїв ризику легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.
  • Оновлено. У пресслужбі ПУМБ, повідомили, що банк вже виправив недоліки, які виявив регулятор, а також вже сплатив нарахований штраф на користь НБУ.
  • «На технічне удосконалення систем та програмного забезпечення скеровано майже 20 млн грн, що надає можливість використовувати новітні інструменти для підвищення ефективності роботи моніторингу та автоматичного контролю дотримання встановлених обмежень регулятора», – зазначили у ПУМБ.

Контекст

У травні НБУ розпочав оцінку стійкості банків для визначення реального стану банківського сектору в умовах воєнного часу. 

Відповідно до правил здійснення оцінки стійкості банків і банківської системи у 2023 році, у третьому кварталі триватимуть позапланові інспекційні перевірки банків у межах оцінки стійкості, зазначили в НБУ. 

Планові інспекційні перевірки банків були призупинені з березня 2020 року через COVID-19.

Національний банк України відновлює інспекційні перевірки банків на четвертий квартал 2023-го, йдеться у повідомленні НБУ. Відповідний план затверджений постановою НБУ від 11 липня 2023 року №92. Згідно з планом, у четвертому кварталі 2023 року буде проведено планові інспекційні перевірки восьми банків: АТ «А-Банк», АТ «Банк 3/4», АТ «ЄПБ», АТ «КБ «Глобус», АТ «Скай Банк», АТ «Таскомбанк», ПАТ «МТБ Банк», ПрАТ «Банк Фамільний».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні