Категорія
Новини
Дата

Рада розширила компенсації бізнесу за працевлаштування молоді та ветеранів

Верховна Рада ухвалила два урядові законопроєкти, спрямовані на активізацію ринку праці та зростання зайнятості серед населення, повідомляє Мінекономіки.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Одним із законопроєктів впроваджується стимулювання для роботодавців у вигляді компенсації ЄСВ або частини заробітної плати з Фонду з безробіття за працевлаштування: молоді, зокрема на перше робоче місце; учасників бойових дій; самотніх батьків, батьків дітей з інвалідністю; осіб за пʼять років до досягнення пенсійного віку; осіб з інвалідністю; довготривалих безробітних та інших вразливих категорій громадян.
  • Окрім того, впроваджується європейський метод до виплати допомоги з безробіття відповідно до страхових принципів: що більший страховий стаж, то більші тривалість та розмір виплат, які отримує людина. 
  • Пропонується залучати більше безробітних до громадських робіт з відновлення країни, за що вони отримуватимуть вищий дохід, ніж допомога з безробіття.
  • Законодавчі зміни, запропоновані іншим законопроєктом, врегульовують низку питань щодо роботи в Україні іноземців та осіб без громадянства. 
  • «Сьогоднішня підтримка парламентом наших законодавчих ініціатив – це черговий крок, що допоможе активізувати ситуацію на ринку праці, а також збільшити податкові надходження», – прокоментувала перша віцепремʼєрка – міністерка економіки Юлія Свириденко.  

Контекст

Від початку війни Держстат не оприлюднює даних про зайнятість. Згідно з останніми даними за підсумками 2021 року, рівень безробіття в Україні становив 10,3%. 

Через війну рівень безробіття в Україні підскочив до рекордних 35%, ідеться в інфляційному звіті НБУ. Через глибокий спад економічної активності та міграції внаслідок ризиків безпеки у прифронтових регіонах значна частина населення втратила роботу, зазначають аналітики.

Через війну без роботи залишилося 1,2 млн українців, свідчить опитування Advanter Group і Ліги ділових клубів України серед 276 власників та CEO підприємств.

21 червня уряд затвердив документ, згідно з яким офіційно зареєстрованих безробітних, які впродовж 30 днів не працевлаштувалися, залучатимуть до суспільно корисних робіт. Ідеться про розбір завалів, будівництво захисних споруд, благоустрій, ремонтні чи сільськогосподарські роботи. Держава сплачуватиме кожному залученому до суспільно корисних робіт мінімальну зарплату (6500 грн).

В Україні 60% внутрішньо переміщених осіб, які були працевлаштовані до свого переміщення, втратили роботу. Про це повідомляє Міжнародна організація міграції (МОМ). За даними організації, внутрішньо переміщеними нині є понад 6,6 млн осіб. «Ситуація із працевлаштуванням внутрішньо переміщених осіб залишається доволі критичною і є однією з причин, що підштовхують людей до повернення», – йдеться в дослідженні. 

В Україні 44% працездатних внутрішніх переселенців не мають доходу. Лише одна третина опитаних вказали заробітну плату як основне джерело доходу після переміщення, а 24% покладаються на державну підтримку. 

Днями в Україні запрацював «Єдиний портал вакансій». Він має полегшити пошук роботи. Створення порталу було ініційоване Міністерством економіки та Державною службою зайнятості навесні 2022 року. Наприкінці травня було підписано договір про співпрацю та інформаційну взаємодію між відомствами та шістьма найбільшими сайтами з працевлаштування: work.ua, robota.ua, grc.ua, novarobota.ua, pidbir.com, ua.jooble.org.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні