Категорія
Новини
Дата

Revolut закриє криптовалютні послуги в США через зміни у регулюванні ринку

2 хв читання

Британська фінтех-компанія Revolut призупинить криптовалютні послуги в США з 2 вересня, а з 3 жовтня повністю закриє доступ до них. Про це пише Decrypt із посиланням на представника компанії. Причина такого рішення – зміни у регулюванні індустрії та ринкова невизначеність.

Ключові факти

  • Раніше Revolut заявила, що збирається провести делістинг кількох цифрових активів на своїй платформі в США через зміни нормативного середовища та закрити доступ американським клієнтам до купівлі-продажу Cardano (ADA), Polygon (MATIC) та Solana (SOL) у вересні.
  • «Через змінну нормативно-правову базу та невизначеність навколо ринку криптовалют у США ми спільно з нашим банківським партнером у цій країні прийняли важке рішення про зупинення доступу до криптовалют через Revolut в США», – повідомив представник компанії.
  • Електронний лист від Revolut із повідомленням про це рішення отримали усі криптоклієнти в США.
  • Однак це рішення не впливає на діяльність Revolut за межами США. «Клієнти Revolut на всіх інших ринках можуть продовжувати реєструватися та насолоджуватися нашими криптосервісами», – сказав виданню представник Revolut.

Revolut

Необанк Revolut пропонує різноманітні послуги: від інвестицій у криптовалюти та акції до перепусток у зали очікування в аеропортах. Компанія має 30 млн користувачів у всьому світі. Її конкуренти у гонитві за створенням super-app (додатка для всього) у Європі – сервіс «Купуй зараз, плати потім» Klarna та мобільний додаток Bolt. У кожного з них – по 150 млн користувачів.

Revolut став однією з найдорожчих фінтех-компаній у світі та найдорожчим британським технологічним стартапом на тлі бурхливої глобальної експансії. Два роки тому він залучив £800 млн за рекордної оцінки в $33 млрд. 

Створені приблизно в один час зі стартапом Миколи Сторонського та Влада Яценка, необанки Starling і Monzo отримали банківську ліцензію у Великій Британії у перші роки існування, коли ще не мали мільйонів клієнтів. Більший за них Revolut досі працює на ліцензії електронних грошей. Revolut подав заявку на банківську ліцензію в січні 2021 року. До цього компанія отримала європейську банківську ліцензію від Банку Литви. 

У травні стало відомо, що фіндиректор Revolut Мікко Саловаара залишає посаду на тлі дворічних намагань фінтех-стартапу отримати банківську ліцензію у Великій Британії. Джеймс Редфорд, виконавчий директор Revolut NewCo UK, відділу, який займався питанням банківської ліцензії у Великій Британії, пішов із компанії у березні цього року. 

Раніше Банк Англії повідомив, що планує відхилити заявку Revolut на банківську ліцензію.

Контекст

На початку червня Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) пішла війною на найбільші криптобіржі світу Binance та Coinbase за можливі порушення закону про цінні папери.

Головні претензії стосуються операцій з незареєстрованими цінними паперами (до яких регулятор відносить значну кількість альткоїнів), а також програми отримання прибутку й інвестиційних схем, які реалізуються на біржі. 

Звинувачення регулятора теж стосуються криптовалют, що були випущені безпосередньо Binance: її монети BNB та стейблкоїна BUSD.

SEC відома своєю позицією щодо більшості криптовалют як незареєстрованих цінних паперів. З грудня 2020 року триває тяжба регулятора з Ripple (розробником коїна XRP – шостої за капіталізацією криптовалюти на цей час). Більшість аналітиків прогнозують перемогу Ripple. Проте голова SEC Гері Генслер неодноразово підкреслював свою позицію щодо того, що лише біткоїн є товаром, а всі альткоїни – цінні папери. Більше про це читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні