Категорія
Новини
Дата

Rocket припинила роботу в Європі. Стартапу бракує фінансування

Український сервіс доставки Rocket припинив роботу на шести європейських ринках через нестачу фінансування, повідомив AIN.UA. Стартап продовжить працювати в Україні.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Rocket припиняє роботу в містах Нідерландів, Франції, Португалії, Іспанії, Угорщині та Кіпру. На них компанія вийшла у кінці 2020 та протягом 2021 року. Сервіс продовжує роботу в Україні.
  • Нестача фінансування – основна причина закриття європейських ринків. Через це на початку лютого компанія також скоротила 50 із 500 працівників і зрізала маркетинові бюджети.
  • Перший інвестор Rocket Тімур Рохлін зараз перебуває під домашнім арештом в Ізраїлі, де очікує на рішення про екстрадицію до Німеччини. Там його підозрюють в організації великої шахрайської схеми, у межах якої мешканці Німеччини виманювали гроші на фіктивну торгівлю. Сума задокументованих збитків становить понад €9 млн. У Рохліна два паспорти: України та Ізраїлю.

Контекст

Тімур Рохлін, 32, перебував в Ізраїлі під вартою з кінця 2021 року. За версією німецького слідства, він мав стосунок до шахрайської схеми, де іноземних громадян переконували інвестувати через спеціальні сайти у купівлю-продаж банківських металів, іноземної валюти, криптовалюти, цінних паперів та інших активів. З 2018-го по 2020 рік кол-центри, через які переконували інвесторів, працювали у Софії (Болгарія) та Белграді. Гроші перекачували через заплутану систему компаній, що знаходились в Україні, Швейцарії, Румунії, Чехії та Гонконзі. Потім вони надходили на особисті рахунки Рохліна та його батька.

Восени 2021 року прокуратура заарештувала майно та нерухомість Рохліна в Україні. Наприклад, до Німеччини як «докази» відправили два автомобілі з багатої особистої колекції Рохліна вартістю понад €1 млн.

Тімур Рохлін придбав контрольну частку у сервісі доставки Rocket у 2019 році і залишився його єдиним інвестором. Пізніше частка перейшла його батьку Ігорю. Двоє засновників проєкту – Олексій Юхимчук, 35, та Станіслав Дмитрик, 32, – мають по 7% акцій компанії, писав раніше Forbes. 

У грудні 2020-го українська служба доставки «Ракета» змінила назву на зрозумілу іноземцям Rocket. Стартап взяв напрям на десятку європейських країн за рік та протягом 2021-го вийшов на сім ринків. Проте згодом плани змінилися. «Скорочення фінансування було достатньо різким процесом. Ми не можемо знати, з чим це пов’язано», – говорив у лютому 2022 року співзасновник Олексій Юхимчук. На скільки скоротилися дотації Рохліна, стартап не розголошує – «критичного скорочення не відбулося, точно не у два чи три рази».

Зараз засновники Rocket запевняють, що роблять все можливе, «аби зберегти бізнес в Україні і продовжити розвиток». Компанія працює на самозабезпеченні, і щоб знизити витрати, скоротила людей та скасувала послугу нічної доставки. Засновники шукають нового інвестора.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні