Категорія
Новини
Дата

Росія нарощує експорт добрив до Індії і стає її головним постачальником 

Росія вперше стала найбільшим постачальником добрив до Індії в першій половині 2022/23 фінансового року, запропонувавши знижки порівняно з світовими цінами і зайнявши понад пʼяту частку ринку, пише Reuters із посиланням на уряд і джерела у галузі.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Імпорт добрив Індією з Росії зріс на 371% до рекордних 2,15 млн т за перші шість місяців року, що розпочався 1 квітня, повідомило джерело.
  • За його словами, у вартісному вираженні імпорт Індії за цей період зріс на 765% до $1,6 млрд. За останній фінансовий рік Індія імпортувала з Росії 1,26 млн т.
  • «Індія щосили намагалася отримати добрива за розумними цінами після ескалації конфлікту між Росією та Україною. Російські поставки були своєчасними та за розумними цінами. Це допомогло нам уникнути можливого дефіциту», — сказав чиновник.
  • Ціни на добрива на світовому ринку підскочили з березня після того, як західні країни ввели санкції проти постачання добрив з Росії та Білорусі.
  • «Це була безпрограшна ситуація для Індії та Росії», — сказав високопоставлений представник галузі, який веде переговори із закордонними постачальниками від імені індійських покупців.
  • Індія іноді отримувала знижки більш ніж на $70 за тонну в порівнянні зі світовими цінами. Росія отримала великого покупця, котрий може замінити європейських покупців.
  • Сплеск постачань з Росії вдвічі скоротив експорт Китаю до Індії до 1,78 млн т у першій половині 2022/23 року. Експорт з інших країн, таких як Йорданія, Єгипет та Обʼєднані Арабські Емірати також скоротився.
  • У 2021/22 фінансовому році частка Росії в індійському імпорті становила близько 6%, а частка Китаю – 24%.

Контекст

У сукупності на Росію та Білорусь минулого року припадало понад 40% світового експорту калію. На Росію припадало близько 22% світового експорту аміаку, 14% світового експорту карбаміду та близько 14% моноамонійфосфату – всіх основних видів добрив.

Зростання цін на газ уже скоротило чверть потужностей із виробництва азотних добрив у Європі. Нині зростають побоювання, що криза погіршиться. Для Європи це може означати подальше зменшення виробництва та більшу залежність від імпорту аміаку, з якого виробляються азотні добрива.

Міжнародна асоціація виробників добрив попереджає, що, зіткнувшись із вищими цінами та обмеженим постачанням, фермери можуть скоротити глобальне використання добрив на 7% у наступному сезоні, що стане найгіршим показником із 2008 року. Це, відповідно, може призвести до зменшення врожаю на тлі кризи вартості життя й посилення голоду.

Наприкінці серпня Grupa Azoty SA, найбільша в Польщі хімічна компанія, припинила виробництво деяких своїх ключових продуктів, таких як азотні добрива та капролактам, а також скоротила випуск аміаку через рекордні ціни на газ.

Напочатку вересня в ООН наполягали на тому, щоб Росія та Україна домовилися про угоду щодо експорту хімікатів через Чорне море у спробі знизити світові ціни на добрива. За словами джерел, поінформованих про хід переговорів, у разі успіху така угода дозволить щорічно відвантажувати з Росії 2 млн т хімічного компонента на суму близько $2,4 млрд у поточних цінах.

В останні місяці Індія та Китай збільшили закупівлю російської нафти з великими знижками. Згодом Індія заявила, що розгляне план G7 про обмеження цін на нафту з РФ, але все ж вирішила продовжувати купувати паливо у Росії і розширювати торгівлю «тому що це приносить користь країні».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні