Категорія
Новини
Дата

Росія нарощує експорт добрив до Індії і стає її головним постачальником 

2 хв читання

Росія вперше стала найбільшим постачальником добрив до Індії в першій половині 2022/23 фінансового року, запропонувавши знижки порівняно з світовими цінами і зайнявши понад пʼяту частку ринку, пише Reuters із посиланням на уряд і джерела у галузі.

Ключові факти

  • Імпорт добрив Індією з Росії зріс на 371% до рекордних 2,15 млн т за перші шість місяців року, що розпочався 1 квітня, повідомило джерело.
  • За його словами, у вартісному вираженні імпорт Індії за цей період зріс на 765% до $1,6 млрд. За останній фінансовий рік Індія імпортувала з Росії 1,26 млн т.
  • «Індія щосили намагалася отримати добрива за розумними цінами після ескалації конфлікту між Росією та Україною. Російські поставки були своєчасними та за розумними цінами. Це допомогло нам уникнути можливого дефіциту», — сказав чиновник.
  • Ціни на добрива на світовому ринку підскочили з березня після того, як західні країни ввели санкції проти постачання добрив з Росії та Білорусі.
  • «Це була безпрограшна ситуація для Індії та Росії», — сказав високопоставлений представник галузі, який веде переговори із закордонними постачальниками від імені індійських покупців.
  • Індія іноді отримувала знижки більш ніж на $70 за тонну в порівнянні зі світовими цінами. Росія отримала великого покупця, котрий може замінити європейських покупців.
  • Сплеск постачань з Росії вдвічі скоротив експорт Китаю до Індії до 1,78 млн т у першій половині 2022/23 року. Експорт з інших країн, таких як Йорданія, Єгипет та Обʼєднані Арабські Емірати також скоротився.
  • У 2021/22 фінансовому році частка Росії в індійському імпорті становила близько 6%, а частка Китаю – 24%.

Контекст

У сукупності на Росію та Білорусь минулого року припадало понад 40% світового експорту калію. На Росію припадало близько 22% світового експорту аміаку, 14% світового експорту карбаміду та близько 14% моноамонійфосфату – всіх основних видів добрив.

Зростання цін на газ уже скоротило чверть потужностей із виробництва азотних добрив у Європі. Нині зростають побоювання, що криза погіршиться. Для Європи це може означати подальше зменшення виробництва та більшу залежність від імпорту аміаку, з якого виробляються азотні добрива.

Міжнародна асоціація виробників добрив попереджає, що, зіткнувшись із вищими цінами та обмеженим постачанням, фермери можуть скоротити глобальне використання добрив на 7% у наступному сезоні, що стане найгіршим показником із 2008 року. Це, відповідно, може призвести до зменшення врожаю на тлі кризи вартості життя й посилення голоду.

Наприкінці серпня Grupa Azoty SA, найбільша в Польщі хімічна компанія, припинила виробництво деяких своїх ключових продуктів, таких як азотні добрива та капролактам, а також скоротила випуск аміаку через рекордні ціни на газ.

Напочатку вересня в ООН наполягали на тому, щоб Росія та Україна домовилися про угоду щодо експорту хімікатів через Чорне море у спробі знизити світові ціни на добрива. За словами джерел, поінформованих про хід переговорів, у разі успіху така угода дозволить щорічно відвантажувати з Росії 2 млн т хімічного компонента на суму близько $2,4 млрд у поточних цінах.

В останні місяці Індія та Китай збільшили закупівлю російської нафти з великими знижками. Згодом Індія заявила, що розгляне план G7 про обмеження цін на нафту з РФ, але все ж вирішила продовжувати купувати паливо у Росії і розширювати торгівлю «тому що це приносить користь країні».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні