Категорія
Новини
Дата

Росія планує погодитись на продовження «зернової угоди» – Bloomberg

Росія погодиться продовжити угоду за посередництвом ООН, що дозволяє експортувати зерно та інші сільськогосподарські продукти з портів Чорного моря, забезпечуючи життєво важливий потік продовольства на світовий ринок, пише Bloomberg із посиланням на чотири джерела.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Росія, ймовірно, дозволить продовжити угоду після закінчення терміну її дії 19 листопада. Джерела не уточнили, чи намагатиметься Росія додати нові умови в обмін на продовження чи будь-які інші деталі.
  • Угода, укладена наприкінці липня Туреччиною та Україною, пожвавила морський експорт із України після того, як Росія заблокувала порти країни в наслідок свого вторгнення. 
  • Угода була підписана за посередництва Туреччини та ООН на 120 днів, які мають скінчитися в суботу. Угода передбачає автоматичне продовження ще на 120 днів, якщо одна із сторін не вирішить її скасувати або змінити.
  • У тандемі з початковою угодою ООН зобовʼязалася допомогти забезпечити безперешкодний експорт російських продуктів харчування та добрив.
  • Раніше президент РФ Володимир Путін поскаржився, що ця угода недостатньо полегшила експорт російського зерна та добрив, незважаючи на те, що на них не поширюються санкції, а обсяги постачання зросли. Він також стверджував, що постачання з України йдуть не до найбідніших країн.

Контекст

З моменту набуття чинності угодою Україна відправила понад 10 млн тонн зернових, насамперед кукурудзу та пшеницю. Зерно було відправлене через Азію, Європу та Африку, включаючи деякі вантажі, зафрахтовані Всесвітньою продовольчою програмою ООН.

29 жовтня Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації «зернової угоди» через так званий «теракт» у Севастопольській бухті в суботу вранці. У Міноборони РФ заявили, один із морських безпілотників, які атакували кораблі в Севастополі, нібито був запущений із судна, що перевозило сільгосппродукцію «зерновим коридором». 

1 листопада Росія відновила свою участь в угоді щодо експорту зерна з чорноморських портів. Тож рух «зерновим коридором» поновлено. У Міноборони РФ повідомили, що завдяки залученню ООН та Туреччини вдалося «отримати від України письмові гарантії того, що вона не використовуватиме гуманітарний коридор та українські порти для ведення військових дій проти Росії».

Водночас речник МЗС Олег Ніколенко заявив, що Україна не брала жодних нових зобов‘язань щодо угоди про експорт зерна з чорноморських портів. Росія повернулася до її виконання завдяки генеральному секретарю ООН та президенту Туреччини, повідомив він.

Україна хоче розширити угоду щодо експорту зерна з Чорного моря, включивши до неї більше портів та товарів, і сподівається, що рішення про продовження угоди як мінімум на рік буде ухвалено вже цього тижня, казав заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков.

Міністри закордонних справ ЄС, США та Великої Британії Жозеп Боррель, Ентоні Блінкен та Джеймс Клеверлі закликали країни підтримати Чорноморську зернову ініціативу, продовживши термін її дії та розширивши масштаби діяльності. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні