Україну залишило останнє судно в межах «зернової угоди» – ООН /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україну залишило останнє судно в межах «зернової угоди» – ООН

Getty Images

Останнє судно залишило український порт у середу, 17 травня, в межах угоди, яка дозволяє безпечний експорт українського зерна Чорним морем, пише Reuters із посиланням на дані ООН.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно з даними, опублікованими ООН, судно DSM Capella вийшло з порту Чорноморськ із 30 000 т кукурудзи та попрямувало до Туреччини.
  • У Спільному координаційному центрі (СКЦ) повідомили, що останню інспекцію на вхід було здійснено 6 травня цього року: її пройшло судно Deniz M під прапором Панами, яке 14 травня вирушило з 30 000 т пшениці до Судану.
  • Інспекцію на вихід іще не пройшли вісім суден, які вийшли з українських портів 10–17 травня, пише «Інтерфакс-Україна».

Контекст

Організація Обʼєднаних Націй і Туреччина виступили посередниками в «зерновій угоді» щодо Чорного моря на перші 120 днів у липні минулого року, щоб допомогти впоратися з глобальною продовольчою кризою, яка посилилася через вторгнення Москви в Україну, одного з провідних світових експортерів зерна.

Москва погодилася продовжити угоду ще на 120 днів у листопаді, але потім у березні погодилася на 60-денне продовження – до 18 травня – якщо не буде виконано список вимог щодо її власного сільськогосподарського експорту.

Минулого тижня високопосадовці Росії, України, Туреччини та ООН зустрілися в Стамбулі, щоб обговорити угоду. Представник ООН Стефан Дюжаррик заявив: «Контакти продовжуються на різних рівнях. Очевидно, що ми на делікатній стадії».

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив минулого тижня, що, на його думку, угода може бути продовжена щонайменше ще на два місяці.

Близько 30,3 млн т зерна та продуктів харчування було експортовано з України в межах угоди, зокрема 625 000 т на суднах Всесвітньої продовольчої програми для операцій з надання допомоги в Афганістані, Ефіопії, Кенії, Сомалі та Ємені.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні