Категорія
Новини
Дата

Росія з початку літа почала бити по сонячних електростанціях, там знищені розподільчі пристрої

1 хв читання

З 1 червня росіяни почали завдавати ударів по українських сонячних електростанціях, повідомив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук під час KIEF Talks.

У 2022 році СЕС займали близько 5% від загального обсягу генерації в Україні. Зараз цей відсоток значно вищий, але не за рахунок різкого збільшення площі сонячних панелей, а через те що інші види генерації зазнали втрат після російських атак, повідомляло «Укренерго».

Ключові факти

  • За словами Сахарука, з 1 червня Росія знищила розподільчі пристрої декількох великих СЕС.
  • «Вони зараз не працюють, хоча ще тиждень назад вони нас рятували», – сказав виконавчий директор ДТЕК.

Контекст

До початку прицільних атак РФ по енергосистемі українські електростанції мали удвічі більше потужностей виробляти електроенергію. І у разі зростання споживання – включили в роботу додатковий енергоблок на теплоелектростанції.

Проте з 22 березня по 8 травня Росія розбила майже всі великі ТЕС масованими ракетно-дроновими атаками. Тож балансувати енергосистему тепловими блоками більше нема можливості.

Певний час швидко покривати споживання допомагали гідроелектростанції, які також суттєво пошкоджені російськими ракетами. За даними «Укргідроенерго», 8 травня Росія завдала значних уражень обʼєктам гідроенергетики, дві ГЕС було виведено з експлуатації

Також зараз почалась ремонтна кампанія на атомних електростанціях, щоб підготувати їх до зими. Імпорту електроенергії теж недостатньо, і через це вперше в історії української енергосистеми диспетчери мають настільки сильно покладатись на роботу СЕС. «Укренерго» прогнозувало, що в спекотні місяці графіки відключень електроенергії можуть бути жорсткішими через вище споживання. Окрім цього сильна спека негативно впливає на роботу сонячних панелей, і за надвисоких температур вироблення сонячної енергії буде нижчим. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні