Категорія
Новини
Дата

Щільна хмарність заважає роботі СЕС. «Укренерго» запровадило обмеження споживання для населення і промисловості на весь день

1 хв читання

У четвер, 23 травня, заходи обмеження споживання діють в усіх регіонах України для промислових та побутових споживачів протягом всієї доби – з 00:00 до 24:00, повідомляє пресслужба «Укренерго». У разі перевищення ліміту споживання діютимуть графіки погодинних відключень.

Обмеження споживання повʼязане із значними пошкодженнями енергоінфраструктури. З 22 березня по 8 травня РФ п’ять разів цілеспрямовано атакувала всі великі теплові та гідроелектростанції, тепер вони не можуть виробляти стільки ж електроенергії, як раніше. 

Ключові факти

  • Наразі в енергосистемі тривають відновлювальні роботи і планові ремонти. Одночасно, щільна хмарність в більшості регіонів заважає сонячним електростанціям працювати на максимумі своєї потужності в денні години.
  • У четвер аварійна допомога з трьох країн Європи застосовується також і в денні години – з 09:00 до 17:00.
  • Протягом доби заплановано імпорт електроенергії з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Молдови загальним обсягом 13 990 МВт*год, з максимальною потужністю в окремі години до 1 521 МВт. 

Контекст

В останні місяці Росія цілеспрямовано завдає ударів по обʼєктах генерації. Українська енергосистема наразі переживає наймасштабнішу атаку з боку Росії, заявляв раніше міністр енергетики Герман Галущенко. Під ударом опинилися до 80% теплової генерації, половина гідрогенерації та велика кількість підстанцій.

Внаслідок російської атаки 22 березня на Харківщині була знищена Зміївська ТЕС. У ніч на 11 квітня Росія знищила Трипільську ТЕС у місті Українка Київської області.

Востаннє Росія здійснила масовану ракетно-дронову атаку на енергетику України в ніч на 8 травня – постраждали обʼєкти «Укренерго» та ДТЕК. Значних пошкоджень було завдано також обʼєктам гідроенергетики – дві ГЕС виведено з експлуатації.

10 травня Кабмін виділив 7,2 млрд грн на відбудову української енергосистеми. Влада закликає українців до економії електроенергії, особливо у вечірній час.

21 травня премʼєр-міністр Денис Шмигаль доручив «Укренерго» та Міненерго розробити справедливі графіки відключення світла.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні