Категорія
Новини
Дата

Боголюбов заплатив дружині £7 млн, намагаючись уникнути розгляду справи ПриватБанку у Лондоні

Колишній акціонер ПриватБанку, бізнесмен Геннадій Боголюбов заплатив своїй дружині £7 млн, щоб вона залишила Лондон в невдалій спробі уникнути судового позову проти нього та Ігоря Коломойського, пише The Standard.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У судових документах йдеться, Боголюбов, який багато років жив у особняку на Белгрейв-сквер, зробив виплату своїй дружині Софії, а також «погрожував позбавити підтримки своїх власних дітей», якщо вона не переїде.
  • У документах стверджується, що його наміром було «розірвати свої звʼязки з цією юрисдикцією», щоб уникнути судових розглядів у Великій Британії у справі ПриватБанку.
  • «Хоча його дружина виїхала з Лондона, суддя пізніше постановив, що справа може розглядатися в Лондоні, і Боголюбов, який також купив будинок у Белгравії та ще один будинок на Ітон Плейс, зараз судиться із Коломойським через державний банк у довготривалому судовому процесі у Високому суді, який, як очікується, завершиться винесенням рішення в 2024 році», – йдеться в повідомленні. 
  • Зазначається, що бізнесмен, який раніше переїхав до Швейцарії, прагнув запобігти судовому процесу, заплативши своїй дружині за те, щоб вона залишила Лондон у безуспішній спробі відвести його подалі від англійських судів. «Її свідчення полягають у тому, що «я відчувала тиск з боку Геннадія, оскільки він сказав, що якщо я не поїду з Англії, він більше не підтримуватиме мене фінансово. Тож, я неохоче погодилася переїхати з дітьми до Швейцарії», – йдеться у документах.
  • За інформацією, наданою суду, статки Боголюбова оцінюються в £3,8 млрд, але цього буде недостатньо для погашення його зобовʼязань, якщо він програє справу про ПриватБанк.
  • Боголюбов переїхав до Лондона в 2009 році і отримав британське громадянство. Він залишив місто в 2017 році і переїхав до Швейцарії після того, як йому предʼявили позови з двох інших справ, розпочатих до початку судового розгляду ПриватБанку.

Контекст

Суд у Лондоні розглядає частину із загальних звинувачень на адресу колишніх акціонерів ПриватБанку. Так, за оцінкою компанії Kroll, шахрайські дії упродовж десяти років до націоналізації призвели до збитків щонайменше на $5,5 млрд.

Подібні судові справи мають відбутися ще у США, Ізраїлі та на Кіпрі. З урахуванням позовів ПриватБанку в цих країнах загальна сума претензій до колишніх власників у закордонних юрисдикціях – понад $10 млрд.

Вже за результатом розгляду у Високому суді Лондона ПриватБанк домігся всесвітнього арешту активів Коломойського та Боголюбова. Обидва колишні акціонери заперечують усі звинувачення.  

У 2016 році держава витратила на докапіталізацію націоналізованого ПриватБанку $5,5 млрд.

Минулого тижня у Високому суді Лондона завершились слухання справи за позовом державного ПриватБанку проти Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. Банк вимагає компенсувати збитки за виведені активи, які оцінює у $1,951 млрд. З відсотками сума перевищила $4,2 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні