Категорія
Новини
Дата

Санкції ЄС вже обмежують продаж російської нафти на основних ринках – Bloomberg

Санкції Європейського Союзу, спрямовані проти експорту російської нафти, вже дають ефект, за шість тижнів до того, як вони мають набути чинності, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Морські поставки сирої нафти з Росії впали до пʼятитижневого мінімуму. Скорочення обсягів у поєднанні з найнижчою з лютого 2021 року ставкою мит на закордонні постачання зменшили щотижневі доходи Кремля від продажу сирої нафти до найнижчого рівня з початку вторгнення РФ в Україну.
  • Принаймні одна з трьох країн, які допомогли Москві зберегти експорт сирої нафти після її вторгнення в Україну, може скоротити закупівлю російських барелів хоча б на цей момент. 
  • Так, два ключові індійські нафтопереробні заводи призупинили спотові закупівлі російської нафти, що надходитиме після набрання чинності санкціями ЄС 5 грудня, які позбавлять судна страховки та інших послуг. Вантажі з тихоокеанських портів Росії досягають китайських імпортних терміналів лише за кілька днів, і шлях від Чорного моря до Туреччини також короткий. Натомість поставки до Індії займають кілька тижнів, що наражає їх на більший ризик порушення санкцій до їх прибуття.
  • Часу на доставку сирої нафти з віддалених портів до Китаю та Індії залишається дедалі менше, перш ніж набуде чинності заборона ЄС. Потоки до Китаю, Індії та Туреччини досягли піку в червні на рівні 2,2 млн барелів на день. За останні чотири тижні ця цифра знизилася приблизно на 330 000 барелів на день. Утім обсяг на танкерах, які ще мають показати кінцеві пункти призначення, залишається великим і становить понад 310 000 барелів на день.
  • Це ускладнює завдання відстеження російського експорту, але більшість цих суден перебувають у Індії, а менша кількість прямує до Китаю. Але навіть додавання цих судів у розрахунок показує падіння сукупного потоку російської нафти до Туреччини, Китаю та Індії до тритижневого мінімуму.
  • Тим часом компанії та нафтопереробні заводи поспішають забронювати резервуари для зберігання в Роттердамі найближчими місяцями, очікуючи на скорочення поставок після набрання чинності санкцій ЄС. Це призвело до збільшення обсягів російської нафти, що спрямовується на термінал у Північному морі, при цьому потоки зросли до найвищого рівня з початку вересня.

Контекст

ЄС запровадив ембарго на закупівлю російської нафти морським шляхом із 5 грудня 2022 року та на закупівлю нафтопродуктів із 5 лютого 2023 року. США заборонили імпорт нафти з Росії ще в березні.

Нещодавно країни «Великої сімки» домовилися про встановлення цінового обмеження на російську нафту та нафтопродукти.

Офіційні особи країн G7, зокрема міністерка фінансів США Джанет Єллен, заявляють, що безпрецедентний захід, який має розпочатися 5 грудня, знизить дохід, який Росія отримує за нафту, без скорочення її експорту світовим споживачам. Компанія ClearView Energy Partners із Вашингтона заявила, що офіційні особи говорять про обмеження ціни на нафту в діапазоні від $40 до $60 за барель.

Нещодавно Reuters повідомив, що Росія може значною мірою обійти обмеження цін на нафту від G7, зокрема, РФ може отримати доступ до достатньої кількості танкерів, щоб відвантажувати більшу частину своєї нафти поза межами досяжності нової цінової межі країн «Великої сімки».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні