Категорія
Новини
Дата

СБУ заявила про викриття підприємця, який поставив ЗСУ 1000 неякісних дронів і привласнив майже 6 млн грн

2 хв читання

Служба безпеки заявила про викриття схеми привласнення понад 5,7 млн грн бюджетних коштів на закупівлі БпЛА для Сил оборони, повідомляє пресслужба. Керівнику ТОВ, яке займається виробництвом дронів і супутнього устаткування, повідомили про підозру.

Військові масово застосовують FPV-дрони на полі бою. Майже 100% дронів для ЗСУ розробляють в Україні, велику частину в цьому секторі займає приватний бізнес, повідомляв заступник міністра оборони Дмитро Кліменков.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • За версією слідства, директор приватної компанії із Київської області, яка спеціалізується на виробництві безпілотних систем, на початку цього року виграв тендер на придбання 1000 FPV-дронів для потреб ЗСУ. Його проводила Нетішинська міськрада.
  • Загальна вартість укладених контрактів становила 16,4 млн грн. З яких, за даними слідства, власник компанії-виробника нібито вкрав майже третину суми.
  • Для цього підрядники встановили на безпілотники навігаційне обладнання низької якості. Йдеться про відеокамери та відеопередавачі, які не відповідали заявленим вимогам до технічних характеристик БпЛА.
  • У такий спосіб фігурант штучно занизив вартість виробництва дронів, а отриману різницю начебто привласнив. За оцінкою СБУ, вона на кожному безпілотнику становила від 4000 до 7500 грн залежно від його виду.
  • За даними Офісу генпрокурора, підозрюваний привласнив понад 5,7 млн грн бюджетних коштів.
  • Йому було оголошено про підозру за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану в особливо великому розмірі). Вирішується питання про обрання запобіжного заходу.

Контекст

У лютому цього року Кабмін ухвалив постанову про оборонні закупівлі, які відбуватимуться за конкурентною процедурою через закритий модуль системи Prozorro. Рішення стосується постачальників масових дронів іноземних виробників, таких як Mavic, Autel та Matrice. Цим продавцям надали рівні умови для доступу до державних контрактів, і завдяки конкуренції можна буде знижувати вартість. 

Держава розраховує підвищити конкуренцію серед постачальників і в такий спосіб зменшити вартість трьох популярних на фронті дронів. Відтепер будь-який постачальник цих моделей зможе подати заявку на участь у тендерах у межах урядового проєкту із закупівлі безпілотників «Армія дронів». Як нововведення змінює правила гри, читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

1 серпня держава оголосила першу закупівлю українських безпілотників через Prozorro. Йдеться про високотехнологічні FPV-дрони, які використовують машинний зір для донаведення на ціль.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд