Категорія
Новини
Дата

Уряд дозволив закуповувати дрони українського виробництва через систему «Прозоро»

1 хв читання

Кабінет Міністрів дозволив закуповувати безпілотні системи українського виробництва через систему електронних закупівель «Прозоро». 2 липня уряд ухвалив зміни до постанови №256 від 24 березня 2023 року, повідомила пресслужба Держспецзвʼязку. До цього через Prozorro можна було закуповувати лише БПЛА іноземного виробництва.

Майже 100% дронів для ЗСУ розробляють в Україні, велику частину в цьому секторі займає приватний бізнес, за даними Міноборони.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Рішення уряду сприятиме прозорості закупівель, та підвищить рівень захищеності вітчизняних виробників, зазначило Держспецзвʼязку.
  • Для захисту виробників уся чутлива інформація про них буде прихована.
  • У виробників будуть рівні умови доступу до державних контрактів, а завдяки конкуренції держава зможе вигідніше закуповувати дрони, прокоментував рішення віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 
  • Водночас, за його словами, для виробників це можливість активніше розвиватися, створювати робочі місця і масштабувати виробництво в десятки разів.

Контекст

У лютому 2024 року Кабмін ухвалив постанову про оборонні закупівлі, які відбуватимуться за конкурентною процедурою через закритий модуль системи Prozorro. Йшлося про дрони іноземних виробників – Mavic, Autel та Matric

Замовник, який хоче придбати дрон, виставляє на Prozorro оголошення-рамку з описом потрібного безпілотника. У цій рамці зможуть зареєструватися продавці, а потім вони отримують інформацію про строки, місце поставки та інші дані, необхідні для закупівлі. Після цього буде аукціон, а переможе продавець, який надасть найвигіднішу пропозицію.

Майже 100% дронів для ЗСУ розробляють в Україні, велику частину в цьому секторі займає приватний бізнес, повідомив на початку червня заступник міністра оборони Дмитро Кліменков.

Він також повідомив, що Агенція оборонних закупівель нещодавно вперше оголосила конкурентні торги в закритому режимі через Prozorro на закупівлю 20 000 дронів з орієнтовною вартістю до 3 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд