Категорія
Новини
Дата

Україна вперше оголосила тендер на закупівлю вітчизняних FPV-дронів – Федоров

1 хв читання

Держава оголосила першу закупівлю українських безпілотників через Prozorro, повідомив віцепремʼєр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Йдеться про високотехнологічні FPV-дрони, які використовують машинний зір для донаведення на ціль.

Військові масово застосовують FPV-дрони на полі бою. Майже 100% дронів для ЗСУ розробляють в Україні, велику частину в цьому секторі займає приватний бізнес, повідомляв заступник міністра оборони Дмитро Кліменков.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Торги пройдуть через закритий модуль Prozorro, всю чутливу інформацію буде приховано. 
  • Федоров закликав виробників подавати свої дрони на торги.
  • Очікується, що завдяки конкуренції держава зможе за максимально вигідною ціною купувати дрони, а для українських виробників це дасть можливість збільшити свої прибутки та масштабуватися.
  • Під час використання високотехнологічного FPV-дрона пілот ідентифікує ціль, наводить на нього безпілотник і дрон атакує, навіть за відсутності сигналів. Тобто, навіть якщо оператор втрачає звʼязок із дроном, він сам може виконати завдання.

Контекст

У лютому цього року Кабмін ухвалив постанову про оборонні закупівлі, які відбуватимуться за конкурентною процедурою через закритий модуль системи Prozorro. Рішення стосується постачальників масових дронів іноземних виробників, таких як Mavic, Autel та Matrice. Цим продавцям надали рівні умови для доступу до державних контрактів, і завдяки конкуренції можна буде знижувати вартість. 

​​Mavic, Autel та Matrice – базові дрони на першій лінії, які є «очима» піхоти, каже екскомандир підрозділу 15-ї бригади артрозвідки Олег Берестовий. Масштаби використання таких дронів на фронті – десятки, а то й сотні тисяч, говорить командир добровольчого підрозділу «Хартія» Всеволод Кожемяко

Держава розраховує підвищити конкуренцію серед постачальників і таким чином зменшити вартість трьох популярних на фронті дронів. Відтепер будь-який постачальник цих моделей зможе подати заявку на участь у тендерах у рамках урядового проєкту із закупівлі безпілотників «Армія дронів». Як нововведення змінює правила гри, читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд