Категорія
Новини
Дата

Словацькі перевізники вслід за польськими спробували блокувати пункт пропуску на кордоні з Україною

1 хв читання

Словацькі перевізники 16 листопада провели 30-хвилинний страйк на пункті пропуску «Ужгород», кардинального перекриття руху не відбулося. Про це повідомив речник Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Андрій Демченко, пише «Інтерфакс-Україна».

Ключові факти

  • На вʼїзд зі Словаччини в Україну спостерігається черга приблизно з 500 вантажівок, зазначив Демченко в ефірі телемарафону. «Кардинального перекриття руху для вантажівок не відбувалося», – повідомив він з посиланням на словацьких прикордонників.
  • За його словами, уночі на 17 листопада інтенсивність руху в напрямку ПП «Ужгород» спостерігалася, близько 350 вантажних транспортних засобів перетнули кордон там на виїзд і вʼїзд до Словаччини за добу.
  • Також він повідомив, що на ранок 17 листопада на українсько-польському кордоні на виїзді з Польщі в напрямку трьох ПП перебувають приблизно 2400 вантажівок.
  • Демченко зазначив, що за годину польські страйкарі пропускають по кілька транспортних засобів у всіх напрямках.

Контекст

Раніше Спілка автомобільних перевізників Словаччини (UNAS) пригрозила заблокувати українським перевізникам перетин кордону зі словацького боку, якщо Єврокомісія не поверне видачу комерційних дозволів на перевезення в межах ЄС. 16 листопада UNAS на годину заблокувала пункт перетину кордону з Україною.

З 6 листопада польські перевізники розпочали страйки на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: Корчова – Краковець, Гребенне – Рава-Руська та Дорогуськ – Ягодин. 

Організатори протесту пропускають лише безпекові та гуманітарні вантажі, решту – по одному вантажному автомобілю на годину. Якщо Україна не виконає їхні умови, польські перевізники планують продовжувати страйки до 3 січня.

Переговори 13 листопада з польськими протестувальниками, які блокують рух вантажівок на кордоні, теж не мали успіху.

15 листопада протестувальники вчергове відмовилися приймати пропозицію після тристоронніх переговорів.

У Брюсселі не виключають, що Єврокомісія може застосувати проти Польщі «каральну процедуру», якщо польська влада не вирішить питання блокування пунктів пропуску на кордоні з Україною.

Що означає перекриття трьох найбільших пунктів пропуску з Польщею для української економіки та чи можливо знайти компроміси з польськими мітингарями, читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні