Категорія
Новини
Дата

Спікер Палати представників Джонсон домовляється з Білим домом щодо пакету допомоги для України. Подробиці

Спікер Палати представників Майк Джонсон веде переговори з Білим домом, готуючись до голосування за пакет військової підтримки України, заявив лідер республіканців у Палаті представників Стів Скаліс, пише Associated Press.

Ключові факти

  • Скаліс повідомив репортерам, що Джонсон обговорював із чиновниками Білого дому пакет заходів, який відрізнятиметься від запропонованого Сенатом пакету зовнішньої безпеки на суму $95 млрд і включатиме кілька вимог республіканців. 
  • Це сталося після того, як Джонсон на кілька місяців відклав надання допомоги, яка б забезпечила Києву вкрай необхідні боєприпаси та озброєння.
  • «Угоди досягнуто не було, – сказав Скаліс. – Очевидно, що буде потрібна угода, досягнута не лише з Білим домом, а й з нашими власними членами».
  • Джонсон веде переговори з Білим домом щодо законопроєкту, який структурує частину фінансування Києва у вигляді кредитів, що відкриватиме США шлях до використання заморожених активів російського центрального банку та включатиме інші зміни у політиці.
  • Лідер Демократичної партії Палати представників Хакім Джефріс заявив у четвер, що «єдиним шляхом уперед» для Палати представників є голосування щодо сенатського пакету національної безпеки.
  • «Якщо ми хочемо не дати Путіну перемогти в Європі, Палата представників має вчинити правильно в інтересах демократії і прийняти пакет допомоги Сенату зараз», – заявив лідер сенатської більшості Чак Шумер.

Контекст

Уже протягом кількох місяців республіканці та демократи в Конгресі обговорюють запит президента Джо Байдена про виділення мільярдів доларів допомоги Україні, Ізраїлю й Тайваню. Республіканці наполягають на нових політичних рішеннях для мексиканського кордону, ставлячи під сумнів подальшу підтримку України.

4 лютого 2024 року сенатори США оприлюднили двопартійний законопроєкт на $118 млрд, який передбачає фінансування охорони кордонів США, військову допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню. Однак 7 лютого Сенат не підтримав двопартійну угоду.

13 лютого Сенат США у фінальному голосуванні підтримав законопроєкт про виділення $95 млрд допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню без міграційної реформи. Голосування завершило майже тиждень дебатів у Сенаті та чотири місяці суперечок із приводу прохання Байдена про фінансування України.

Документ направили до Палати представників. Обидві палати Конгресу повинні схвалити документ, перш ніж Байден зможе його підписати. Проте спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив, що наразі не планує ставити документ на голосування, Байден заявив, що це «на руку Путіну».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні