Категорія
Новини
Дата

США планують збільшити мито на російський алюміній до 200%, це припинить його імпорт – Bloomberg

США готуються запровадити 200-відсоткове мито на алюміній російського виробництва вже цього тижня, щоб чинити тиск на Москву у звʼязку з наближенням річниці вторгнення в Україну, пише Bloomberg із посиланням на джерела. Рішення, яке поки що не ухвалене, фактично припинить імпорт алюмінію з Росії до США.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Цей крок розглядався протягом кількох місяців, кажуть джерела й додають, що США також націлені на російський метал, тому що Москва демпінгує цінами на алюміній на ринку США та завдає шкоди американським компаніям.
  • Президент Джо Байден ще не дав офіційного дозволу на цю дію, і адміністрація висловила стурбованість щодо супутніх збитків для промисловості США, у тому числі аерокосмічної та автомобільної.
  • Такі мита фактично припинять імпорт металу в США з Росії, другого за величиною виробника металу у світі. У той час як імпорт Росії традиційно становив 10% від загального обсягу імпорту алюмінію в США, згідно з даними про торгівлю, ця сума знизилася трохи більше ніж 3%.
  • Імпорт алюмінію з країни впав майже до нуля в жовтні після того, як Bloomberg News повідомив, що Білий дім обмірковує заборону на російський метал, але імпорт зріс до 11 600 т у листопаді та майже 11 000 т у грудні. У січні з Росії імпортовано 9700 т алюмінію.

Контекст

Ринки алюмінію поринули у хаос у 2018 році після того, як США ввели санкції проти «Русала», коли інвестори та постачальники були стурбовані постачанням, закриттям заводів та скороченням робочої сили. Штрафи зняли на початку 2019 року після того, як угода з Управлінням з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США змусила засновника «Русала» Олега Дерипаску відмовитися від контролю над компанією.

Росія є одним із найбільших виробників металу, і мита на його постачання, найімовірніше, звузять світовий ринок і підвищать ціни.

Минулого року імпорт алюмінію впав приблизно на 15% на тлі побоювань з приводу уповільнення глобального зростання і карантинних обмежень в Китаї, найбільшому споживачі у світі. Покупці на ринку США з жовтня обговорювали можливість альтернативних поставок, якщо російський метал отримає заборону, мита чи санкції.

Восени Alcoa, найбільший виробник алюмінію в США, направив на Лондонську біржу металів листа з вимогою заборонити торги російським металом, викликавши побоювання, що він може бути демпінгований для придушення світових цін. Виконавчий директор Rio Tinto Plc, другий за величиною гірничодобувної компанії у світі, також висловив тривогу з приводу того, що необмежений потік російського алюмінію в США знижує конкурентоспроможність американських виробників.

У жовтні 2022 року адміністрація Байдена розглядала можливість повної заборони на російський алюміній у відповідь на військову ескалацію Росії в Україні. Метал довгий час був захищений від санкцій через його важливість у різних галузях – від автомобілів та хмарочосів до айфонів.

В останні місяці учасники галузі обговорювали, куди йтиме російський метал, якщо його раптово заблокують на ринку США, а також Європи. Одним із таких пунктів призначення може бути Китай.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні