Категорія
Новини
Дата

США схиляються до постачання танків Abrams в Україну. Вони будуть частиною угоди щодо відправки німецьких Leopard – WSJ

Адміністрація президента США Джо Байдена схиляється до відправки значної кількості танків Abrams M1 в Україну, і оголошення про постачання може бути зроблене цього тижня, пише The Wall Street Journal із посиланням на офіційних осіб США.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Це оголошення стане частиною ширшої дипломатичної домовленості з Німеччиною, згідно з якою Берлін погодиться відправити свої танки Leopard 2, а також схвалить постачання більшої кількості танків німецького виробництва Польщею та іншими країнами.
  • Угода усуне розбіжності між США, німцями та іншими європейцями щодо постачання танків для України на ключовому етапі війни. Київ готує контрнаступ, щоб спробувати повернути українську територію, а Росія мобілізує війська для своїх операцій.
  • Зміна позиції США послідувала за телефонною розмовою між президентом Байденом і канцлером Німеччини Олафом Шольцем 17 січня, в ході якої Байден погодився розглянути питання про постачання танків Abrams всупереч рішенню Пентагону. Високопоставлений німецький чиновник сказав, що це питання було предметом інтенсивних переговорів між Вашингтоном і Берліном понад тиждень і, схоже, на шляху до вирішення.
  • Військові чиновники публічно заявляли, що танки Abrams вимагають значної підготовки та матеріально-технічного забезпечення і тому не підходять для конфлікту. Це сталося через тиждень після зустрічі на базі «Рамштайн» у Німеччині, на якій США та їхні союзники не змогли переконати Німеччину дозволити іншим країнам відправляти танки німецького виробництва, що виявило перший серйозний розкол в альянсі, який підтримує Київ.
  • Раніше Пентагон виключав можливість постачання танків Україні, заявляючи, що вони надто складні для обслуговування та експлуатації українцями. Але офіційні особи Білого дому та Держдепартаменту нині більш відкриті для надання Abrams, зокрема, щоб вийти із дипломатичного глухого кута, який стримує постачання Leopard.
  • Деякі законодавці-демократи, близькі до Білого дому, такі як сенатор Кріс Кунс із Делавера, також закликали надати кілька Abrams Україні.

Контекст

Раніше президент України Володимир Зеленський розкритикував заяву Шольца щодо умов надання німецьких Leopard Україні. Шольц заявив, що умовою надання танків Україні є передача американських танків Abrams.

20 січня союзники домовилися передати Україні озброєння за підсумками восьмої зустрічі контактної групи з питань оборони України на авіабазі «Рамштайн», а також підтвердили готовність до подальших дій, заявив міністр оборони США Ллойд Остін. Водночас Німеччина поки не прийняла рішення про передачу Україні танків Leopard

Західні партнери все активніше публічно обіцяють надати Україні наступальну зброю. Велика Британія – танки Challenger 2, а Франція з Польщею тиснули на Німеччину, щоб отримати можливість передати танки Leopard 2 (ФРН є їхнім виробником). Чому рішення про передачу гальмується саме через німців, читайте тут. Канцлер Німеччини Олаф Шольц обговорює із союзниками відправку бойових танків Leopard 2 в Україну, і рішення може бути прийняте найближчими днями. Польща офіційно запросила у Німеччини дозвіл на відправку бойових танків Leopard 2 в Україну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні