Категорія
Новини
Дата

США вслід за рішенням ОПЕК+ почнуть продаж нафти зі стратегічного резерву

1 хв читання

Міненерго США виставить сьогодні на продаж 15 млн барелів нафти зі стратегічного резерву, йдеться у повідомленні Білого дому. Президент Джо Байден також доручив підготуватися до додаткових продажів нафти у найближчі місяці для стабілізації цін на пальне.

Ключові факти

  • «Міністерство енергетики завтра вранці опублікує повідомлення про продаж 15 млн барелів зі стратегічного нафтового резерву, які будуть поставлені в грудні», – йдеться в повідомленні.
  • Продаж завершить вивільнення 180 млн барелів, про який президент США оголосив навесні, що «допомогло стабілізувати ринки нафти та знизити ціни на бензоколонках».
  • Байден у разі потреби також готовий «санкціонувати значний додатковий продаж у найближчі місяці», заявили в адміністрації.
  • «Міністерство енергетики буде готове діяти швидко, щоб при необхідності запровадити додаткові поставки на ринок, і адміністрація без вагань використає цей інструмент або інші наявні в її розпорядженні для зміцнення глобальної пропозиції енергії, підтримки рівня внутрішніх запасів і зниження цін для американців», – йдеться у повідомленні Білого дому.
  • Крім того, адміністрація США має намір викупляти нафту для стратегічного нафтового резерву, коли ціни будуть на рівні або нижче приблизно $67–72 за барель.
  • Наразі ціни на нафту зростають після падіння до мінімумів більш як за два тижні. Вартість грудневих фʼючерсів на Brent на лондонській біржі ICE Futures на 10:50 за київським часом середи становить $89,8 за барель, що на $0,26 (0,32%) вище за ціну на закриття попередньої сесії.

Контекст

Рішення Білого дому послідувало за оголошенням ОПЕК+ про скорочення квоти на нафтовидобуток. 5 жовтня ОПЕК+, до якої входить Росія, погодилася скоротити видобуток нафти на 2 млн барелів на день. Це стане найбільшим скороченням видобутку з часів пандемії COVID-19 у 2020 році.

Напередодні цього рішення CNN з посиланням на джерела повідомив, що адміністрація Байдена спробувала переконати Кувейт, Саудівську Аравію та ОАЕ проголосувати проти скорочення видобутку нафти на засіданні ОПЕК+.

У Білому домі перспективу скорочення виробництва назвали «повною катастрофою» та «ворожим актом», зазначає телеканал.

Президент США Джо Байден пообіцяв «наслідки» для відносин із Саудівською Аравією після кроку ОПЕК+. Адміністрація президента США впевнена, що у зростанні цін на нафту зацікавлена ​​Росія, водночас коли країни Заходу намагаються допомагати Україні.

Саудівська Аравія відкидає критику і каже, що цей крок не був політичним і спрямований на балансування ринку та стримування волатильності.

Associated Press із посиланням на заяву саудівського МЗС повідомляло, що американська сторона закликала Саудівську Аравію відкласти реалізацію рішення ОПЕК+ про скорочення квот на нафтовидобуток. 

Агентство зазначало, що відстрочення рішення ОПЕК+ на місяць могло зменшити ризик зростання цін на пальне напередодні проміжних виборів до конгресу США у листопаді, під час яких Демократична партія намагатиметься зберегти більшість.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні