США запровадять нові санкції проти осіб і компаній, які допомагають Росії купувати зброю /Gettyimages
Категорія
Новини
Дата

США запровадять нові санкції проти осіб і компаній, які допомагають Росії купувати зброю

2 хв читання

Gettyimages

Сполучені Штати введуть нові санкції щодо транснаціональної мережі приватних осіб та компаній, які займалися закупівлею військових технологій для воєнних дій Росії в Україні, заявила міністр фінансів США Джанет Єллен, пише Reuters.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Єллен повідомила журналістам у кулуарах саміту G20 на Балі, що санкції стосуватимуться 14 фізичних та 28 юридичних осіб, включаючи фінансових посередників, але відмовилася повідомити подробиці про те, де вони знаходяться. Вона додала, що оголошення санкцій заплановане на понеділок.
  • «Це частина наших більш масштабних зусиль, спрямованих на те, щоб зірвати військові дії Росії та позбавити її необхідного обладнання за допомогою санкцій та експортного контролю», — сказала вона.
  • Міністерство фінансів США наклало санкції на великі військово-промислові компанії в Росії, а міністерство торгівлі припинило експорт компонентів американського виробництва та американських технологій, які використовувалися у деяких видах російської військової техніки. Єллен сказала, що вони вже вплинули на перебіг війни в Україні.
  • Росії вдалося закупити у Ірану безпілотники, які використовувалися для атак на міста та енергетичну інфраструктуру України. Іранські військові підприємства та промислові підприємства вже перебувають під жорсткими санкціями США у звʼязку з ядерною програмою Тегерана.
  • Єллен також заявила, що при цьому США продовжать надавати Україні фінансову та економічну допомогу. Адміністрація президента США Джо Байдена запросила додаткову невійськову допомогу у розмірі $4,5 млрд, і Єллен сказала, що, як тільки буде отримано схвалення Конгресу, Казначейство негайно почне виділяти її Україні.

Контекст

У вересні ЗМІ стало відомо, що Росія купує артилерійські снаряди в КНДР. Це є ознакою того, що глобальні санкції серйозно обмежили її ланцюжки поставок і змусили звернутися до держав-вигнанців по військову допомогу. Офіційний представник США заявив, що окрім ракет малої дальності та артилерійських снарядів Росія, як очікується, спробує закупити додаткове північнокорейське обладнання в майбутньому.

Минулого тижня США звинуватили Північну Корею у таємному постачанні Росії значної кількості артилерійських снарядів для використання у війні в Україні. Країна намагається приховати поставки, створивши враження, що боєприпаси вирушають до країн Близького Сходу чи Північної Африки, пише CNN із посиланням на нещодавно розсекречені розвіддані.

Оскільки більшість країн діють обережно перед американським тиском, Росія зосередила свої зусилля на укладанні угод з Іраном та Північною Кореєю.

Тегеран заперечує постачання безпілотників Москві, а Росія заперечує, що її сили використовували іранські безпілотники для нападу на Україну. Проте, за інформацією ЗМІ, Іран уже пообіцяв надати Росії ракети «земля-земля» на додачу до більшої кількості дронів-камікадзе.

На початок листопада планується відправлення з Ірану до Росії партії у понад 200 бойових дронів Shahed-136, Mohajer-6 та Arash-2, повідомляє Головне управління розвідки. Своєю чергою CNN пише, що окрім безпілотників Іран готується надати балістичні ракети малої дальності.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд