Категорія
Новини
Дата

Суд заарештував акції Райффайзенбанку в Росії, заблокувавши його продаж

2 хв читання

Арбітражний суд Калінінградської області РФ наклав арешт на акції російського Райффайзенбанку за позовом Rasperia Trading Limited, що ускладнило процес виходу австрійської групи Raiffeisen Bank International з РФ. Таку заяву RBI розповсюдила пресслужба банку.

Райффайзенбанк – один із небагатьох міжнародних банків, який продовжує працювати в Росії після повномасштабного вторгнення в Україну, наповнювати бюджет країни-агресора й отримувати прибутки. RBI шукає способи вийти з ринку з найменшими втратами.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Причиною арешту в RBI назвали позов МКАО «Расперіа трейдинг лімітед» проти Strabag, основних австрійських акціонерів компанії та Райффайзенбанку. 
  • Райффайзенбанк у позові зазначений як повʼязана з іншими відповідачами сторона, але не звинувачується в порушеннях.
  • Через рішення суду RBI не може передати групі акції банку. «Це ускладнює процес продажу, за яким RBI планує продати контрольну частку в Райффайзенбанку, що неминуче призведе і до подальших затримок [щодо реалізації цього плану]», – наголошується в заяві. 
  • RBI пообіцяла спробувати скасувати рішення суду «всіма законними способами».

Контекст

Позов МКАО «Расперіа трейдинг лімітед» проти 10 компаній подав у серпні цього року. Позивач звинувачує відповідачів у захопленні корпоративного контролю в Strabag, відстороненні представників «Расперіа» від зборів акціонерів, розмитті частки компанії нижче від блокуючого пакета і невиплаті дивідендів. 

«Расперіа» оцінює збиток від цих дій майже у €2 млрд – в оцінку входить вартість її пакета акцій у Strabag і невиплачені дивіденди.

RBI оголосила про намір піти з РФ після початку війни в Україні, проте процес досі відкладався. Через присутність на ринку країни-агресора RBI перебуває під тиском з боку регуляторів та акціонерів. У березні ЄЦБ вимагав від групи надати план дій щодо виходу з РФ. RBI шукає спосіб позбутися російського активу без великих втрат.

Управління з контролю за іноземними активами (OFAC), що відповідає за дотримання санкцій США, розпочало розслідування діяльності Raiffeisen у Росії на початку 2023 року.

Також групу RBI попередив Мінфін США в письмовій формі, що її доступ до фінансової системи США може бути обмежений через роботу в РФ та угоду, повʼязану з бізнесменом Олегом Дерипаскою. Хоча угода, повʼязана з Дерипаскою, була скасована Raiffeisen через кілька днів після отримання листа, джерело повідомило, що побоювання Мінфіну США щодо бізнесу австрійського банку в Росії зберігаються.

RBI «радикально активізує» процес виходу з Росії в третьому кварталі цього року. Група працює над продажем Райффайзенбанку, повідомив голова групи Йоханн Штробль на початку травня. Новий план щодо виходу RBI з Росії за термінами був розроблений відповідно до вимог ЄЦБ, наголосив він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд