Михайло Федоров /пресслужба Мінцифри
Категорія
Новини
Дата

Тестові зразки українських «Ланцетів» почнуть палити російські танки у найближчі місяці – Федоров

Михайло Федоров Фото пресслужба Мінцифри

Українські виробники розробили аналог російського дрона-камікадзе «Ланцет», роботу тестових зразків цих БпЛА росіяни відчують протягом двох місяців. Про це сказав віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в ефірі «Business Breakfast із Володимиром Федоріним».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «У ренджі до 20 км у нас там є велика кількість коптерів. Але нам потрібно уражати на 40 км, і дрони на кшталт «Ланцет» – вони досить високотехнологічні і знадобилося пів року, щоб «розігнати ринок» цих дронів-камікадзе», – розповів він.
  • Федоров зазначив, що вже відбуваються тестові бойові застосування українського дрона-камікадзе на полі бою, але вони одиничні.
  • За його словами , зараз на радарах є кілька компаній, які розробляють ці дрони. «Ми тестуємо їх продукти. В найближчі тижні вирішиться доля контрактів на виробництво дронів типу «Ланцет», – повідомив віцепремʼєр. 

Контекст

Росія активно застосовує проти України ударні безпілотники власної розробки «Ланцет». 

У середині 2023 року заступник начальника ГУ Генштабу ЗСУ Олексій Громов заявляв, що РФ виготовила до 900 одиниць цих дронів, з яких 850 застосували в зоні бойових дій.

Влітку 2023 року Федоров називав російські дрони «великою загрозою, з якою треба працювати». Тоді він зазначив, що в Україні є виробники, які вже створили подібний до «Ланцетів» продукт і займаються масштабуванням його виробництва.

ZALA Lancet – російський баражуючий боєприпас розробки компанії ZALA Aero (Іжевський механічний завод), має кілька типів наведення. Швидкість руху в повітрі становить до 300 км/год, радіус польоту – до 40 км. Максимальна маса – 12 кг. 

На сьогодні відомо про існування двох версій ударного безпілотника – «Ланцет-1» і «Ланцет-3». Обидва мають однаковий планер з подвійними Х-подібними крилами і схожими внутрішніми системами. Основною ж відмінністю є розміри та корисне навантаження.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні